150 bin TL maaş alıyorlar. Canları isterse çalışıyorlar

150 bin TL maaş alıyorlar. Canları isterse çalışıyorlar

İnşaat sektöründeki eleman sıkıntısı hat safhaya ulaştı. İnşaat ustaları artık yeni işler için rezervasyon almaya başladı.

İnşaat sektöründeki eleman sıkıntısı hat safhaya ulaştı. İnşaat ustaları artık yeni işler için rezervasyon almaya başladı. Kimi günler kimi haftalar sonra işe başlayabileceğini söylüyor. Eleman bulmak için firmalar ücret yükseltiyor ama sorun bir türlü çözülmüyor. Hatta en düşük maaşlar 60 bin lira ile 150 bin lira arasına çıkmış durumda.

Son dört yılda yaşanan küresel ve yerel gelişmeler, nitelikli iş gücü bulmayı zorlaştırdı. Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olan inşaatta, eleman eksikliği her geçen gün daha da belirgin hale geliyor. Eleman bulabilmek için aylık 60 ila 150 bin lira arasında maaş ödemesi yapılmasına rağmen sorun çözülemiyor.

İNŞAATTA REZERVASYON DÖNEMİ BAŞLADI

İnşaat sektöründe talep fazlalığı nedeniyle ustalar artık rezervasyon sistemiyle çalışıyor. Sıvacı, boyacı, elektrikçi, kalıpçı gibi her alanda ustalar, çoğu zaman günler veya haftalar sonrasına işe başlama tarihi veriyor. Bu durum, işlerin tamamlanma süresini uzatıyor.

İŞ FAZLALIĞI VE KEYFİ ÇALIŞMA

İş fazlalığı nedeniyle bazı ustalar, işe gitmek yerine keyfi çalışmayı tercih ediyor. Her gün gelmesi gereken usta, "bana ihtiyaç var" diyerek haftada bir gün çalışabiliyor. Bu da inşaat projelerinin tamamlanma süresini uzatıyor.

USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ SORUNU

Sektör temsilcileri, eski usul usta-çırak ilişkisinin kaybolduğunu ve bu durumun eleman eksikliğini artırdığını belirtiyor. Piyasanın ihtiyaç duyduğu eleman sorununa çözüm bulmak için yeni teşvik edici önlemlerin alınması gerektiği vurgulanıyor.

Müteahhit Savaş Yükselyalçın, eleman sıkıntısının yapı maliyetlerine de etkisi olduğunu belirterek, “Ara eleman bulmakta zorlanıyoruz. İnşaatlar arası transferler de tıkandı. Eğitim sisteminin etkisiyle herkes beyaz yakalı oldu ve usta-çırak ilişkisi eksik kaldı. Boyacı, kalıpçı, sucu, sıvacı gibi teknik elemanlara ciddi ihtiyaç var” dedi.

MAAŞLAR 150 BİN TL'YE KADAR ÇIKABİLİYOR

İnşaat sektöründe maaşların aylık 70 bin ila 150 bin lira arasında değiştiğini vurgulayan Yükselyalçın, “Ne kadar maaş verirsek verelim, ihtiyacımızı karşılamakta zorlanıyoruz. Ustalar için rezervasyon yapıyoruz, ancak bazıları söz verdikleri tarihte gelmiyor. Talep yüksek olduğu için herkes birbirinden etkileniyor” diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.