Mersin, Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor ve buradaki arıcılar, kaliteli bal üretimi için doğal ortamlara kovanlarını yerleştirdi. İki aylık bir süreçte, bahar mevsiminin etkili olduğu alanlara kovanlarını taşıyan arıcılar, şimdi hasat zamanının yaklaştığını belirtildi.
Arıcılar, çiçek balının hasat dönemi öncesinde, piyasada glikoz katkılı ve düşük fiyatlı sahte bal ürünlerine karşı tüketicileri uyardı. Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, piyasada bal etiketiyle satılan ancak gerçek bal olmayan ürünlerin varlığına dikkat çekerek, bu durumun mesleğe zarar verdiğini ifade etti.
Kurt, "Maalesef market raflarında 850 gram ile 1 kilogram arasında değişen ve bal olarak etiketlenen ürünleri 49-50 TL gibi düşük fiyatlara görmekteyiz. Bu ürünlerin gerçek bal ile ilgisi bulunmamaktadır. Bu yıl balın üretim maliyeti 200 TL'nin altında olamaz" diye ekledi.
Arıcılar, üretim faaliyetlerine aralıksız devam ederken, bu yılki sezon için de umutlu olduklarını belirtiyor. Kurt, glikoz katkılı sahte bal ürünlerinin mesleğin geleceğini tehdit ettiğini ve bu durumun devam etmesi halinde arıcılığın yok olma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini vurguluyor. Balın sadece kavanoza dolum maliyetinin bile 25-30 TL olduğunu belirten Kurt, gerçek balın maliyetinin ve değerinin altında satılan ürünlerin tüketiciyi yanılttığını söylüyor.
"300 TL'NİN ALTINDAYSA..."
Kurt, tüketicilere gerçek bal satın almak istiyorlarsa, üretici birlikleri ve arıcılarla doğrudan iletişime geçmelerini önerdi. "2023 yılında yaptığımız maliyet analizine göre, balın toptan maliyeti 125-130 TL civarındaydı. Bu yıl ise 1 kilogram balın üretici maliyeti kesinlikle 200 TL'nin altında olamaz. Eğer piyasada 300 TL'nin altında satılıyorsa, bu balın gerçek olmadığından şüphe etmek gerekir" diye tüketicilere seslendi.