Emeklinin refah payında Temmuz detayı! Masada iki formül var

Emeklinin refah payında Temmuz detayı! Masada iki formül var

AK Parti Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklaması sonrası gözler emeklilere Temmuz ayında verileceği düşünülen refah payı ödemesine çevrildi.

Milyonlarca emekli Temmuz'da enflasyon farkı dışında yapılacak refah payı ödemesine ilişkin açıklamalara dikkat kesildi.

Dün, "Asgari ücrete zam olmayacak" diyerek milyonlarca çalışanı hayal kırıklığına uğratan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan emeklinin refah payına ilişkin soruya da yanıt vererek emeklinin refah payı açıklaması için çok erken olduğunu belirterek "Temmuz ayını bekleyim" dedi.

vedatisikhan.webp

EMEKLİ İÇİN YAPILAN DÜZENLEMELER MASADA

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı, Temmuz ayında enflasyon farkı dışında yapılacak iyileştirme adımlarında. Bu iyileştirmelerin başında ise refah payı, taban aylık artışı, kök aylığa seyyanen zam geliyor. Emeklilere yapılacak iyileştirmelerin sorulduğu Bakan Işıkhan ise Temmuz ayının beklenmesini söyledi.

İkinci zam dönemi olan Temmuz'da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına ilk 6 aylık enflasyon oranında zamlanacak. Memur emeklilerinin aylıklarında ise toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 10 artışın yanı sıra ilk yarıdaki enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmı üzerinden fark yansıtılacak. Zam oranları 3 Temmuz'da enflasyon verilerinin açıklanmasıyla kesinleşecek

Enflasyon farkının belirlenmesinin ardından konu merakla beklenen refah payı kararına gelecek.

REFAH PAYI İKİ YILDIR UYGULANIYOR

Refah payı hem 2023 yalında hem de bu yıl uygulandı. 2023'ün Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 15.40 oranında, memur emeklileri ise yüzde 16.48 oranında zam almıştı. Ancak bu oranlar refah payı ile birlikte yüzde 30'a çıkarılmıştı.

Temmuz 2023'te ise SSK ve Bağ Kur emeklileri yüzde 19.77 oranına, memur emeklileri ise yüzde 17.55 oranında zam almış, ve oranlar yüzde 25'te eşitlenmişti.

2024 Ocak zammı döneminde ise memur emeklilerinin zammı 49.25 oranında belirlenmişti. SSK ve Bağ Kur'lu emekliler ise 37.57 oranında enflasyon zammı almış, bu zamma 11.68 puanlık refah payı eklenmişti. Böylece tüm emeklilerin zam oranı eşitlenmişti.

REFAH PAYINDA 2 FORMÜL

2024 Temmuz zammı döneminde de geçen dönemlerde olduğu gibi refah payıyla birlikte emeklilerin zam oranlarının eşitlenerek artırılması bekleniyor.

Temmuz zammında ise masada iki formül bulunuyor.

İlk formüle göre memur emeklilerinin artışı refah payı ile SSK ve Bağ Kur'lu emeklilerin seviyesine çıkarılacak.

İkinci formülün ise tüm emeklileri kapsayacak bir düzenleme olacağı yönünde. İkinci formüle göre SSK Bağ Kur ve memurlar olmak üzere tüm emeklilere refah payı verilmek sureti ile enflasyon farkları üzerinde bir zam yapılacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.