Kredi derecelendirme ajansı Fitch'in son raporuna göre, Türkiye'nin borçlanma araçları piyasası, yatırımcıların artan risk iştahı sayesinde hareketlilik kazandı. Özellikle sukuk, yani İslami kira sertifikalarının ihraç miktarlarında önemli bir artış gözlemlendi. Fitch, Türkiye'nin finansal çeşitliliği artırma ve İslami finans alanındaki büyüme hedefleri doğrultusunda, borçlanma araçları piyasasının gelecek iki yıl içinde de canlılığını koruyacağını öngörüyor.
Fitch'in yayımladığı analizde, yüksek finansman maliyetlerinin devam etmesi durumunda, banka ve şirketlerin devlet destekli kuruluşlara kıyasla borçlanma araçları piyasasında daha az etkin olacağı belirtildi. Fitch İslami Finans Birimi'nin lideri Bashar Al Natoor, son dönemde döviz cinsinden tahvil ihraçlarında yaşanan artışın, Türkiye'nin makroekonomik politikalarda geleneksel yöntemlere dönüş yapmasının bir sonucu olarak risk algısının düzelmesine ve kısa vadeli finansman risklerinin azalmasına işaret ettiğini ifade etti.
Fitch, Mart ayında yaptığı değerlendirmede, Haziran ayından itibaren uygulanan ekonomi politikalarının etkinliğine olan güvenin arttığını ve bu sebeple Türkiye'nin kredi notunu 'B+' seviyesine yükselttiğini, ayrıca not görünümünü 'pozitif' olarak güncellediğini duyurdu. Raporda ayrıca, Türkiye'nin global sukuk piyasasında dördüncü en büyük ihraççı konumunda olduğu ve G20 ülkeleri arasında sukuk piyasasında aktif rol alan üç ülkeden biri olduğu vurgulandı. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen sukuk ihracının, toplam borçlanma araçları piyasasındaki payının %15'e yükseldiği, bu oranın 2018 yılında %6.2 olduğu belirtiliyor.