50 yaş altında olanlar dikkat 'Sinsi hastalık giderek artıyor

50 yaş altında olanlar dikkat 'Sinsi hastalık giderek artıyor

Kanser, dünya genelinde ve Türkiye'de, kalp ve damar hastalıklarından sonra bilinen sebeplerle ikinci sırada yer alarak ciddi bir sağlık sorunu olmayı sürdürüyor.

Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar, kanserin giderek yaygınlaşmasının altında yatan sebepleri ele alarak, özellikle 50 yaş altındaki kanser vakalarının son derece arttığını belirtti. Sarıyar, tütün ve alkol tüketimi ile yanlış beslenmenin kanserin yayılmasında etkili olduğunu vurgulayarak, "Z kuşağı" olarak bilinen gençler için kanserle mücadelenin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Sarıyar'a göre, artan stres, tütün ve alkol tüketimi, yanlış beslenme, işlenmiş gıdaların tüketimi, ve sanayileşmenin neden olduğu hava kirliliği gibi faktörler kanserin artmasında etkili. Son 30 yılda özellikle 50 yaş altı kanser vakalarında belirgin bir artış yaşandığı bilinmektedir. Bu nedenle, Z kuşağının da kanserle mücadele etmesi önem taşıyor.

hero-primary-medical.jpgKanserle mücadelede önemli bir noktanın da bilinçli beslenme ve düzenli tarama programları olduğunu belirten Genel Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Ozan Akıncı ise, 50 yaş altı kanser vakalarının artışıyla ilgili dünya genelinde önemli verilere dikkat çekti. Bu artışta stres, tütün ve alkol tüketimi, hareketsizlik, obezite, GDO'lu ve hormonlu gıdaların yanı sıra sanayileşmenin getirdiği hava kirliliği gibi faktörlerin etkili olduğunu belirtildi.

adobestock-306712927-scaled.jpegTedavide birçok yöntemin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarıyar, kanser tedavisinin cerrahi, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi alanlarındaki gelişmelerle yürütüldüğünü açıklandı. Özellikle sıcak kemoterapi gibi yeni tedavi yöntemlerinin kanser hastalarına umut verdiğini belirtildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.