7 Başlıkta emekliye destek Süreç nasıl işleyecek?

7 Başlıkta emekliye destek Süreç nasıl işleyecek?

Hükûmet, emeklilere yönelik yeni destek paketlerini hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Yeni düzenlemelerle birlikte fatura indirimleri, barınma ve ulaşım desteği gibi alanlarda avantajlar sağlanacak. Ayrıca, düşük faizli kredi olanakları da sunulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılını 'Emekliler yılı' olarak ilan ettiğini duyurdu. Milliyet gazetesinde yer alan bilgilere göre, emeklilerin yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlayan çeşitli düzenlemelerin hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu bağlamda, Ak Parti Grup Başkan Vekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, nisan ayında Meclis çalışmalarının yeniden başlamasıyla emeklilere yönelik düzenlemelerin öncelikli konular arasında olacağını ifade etti.

EMEKLİYE YENİ DÜZENLEME NE OLACAK?

Emeklilerin hayat standartlarını yükseltecek yedi önemli düzenleme gündemde. Elektrik ve su gibi temel faturalarda indirim, toplu taşıma ve konut desteği, uygun faizli kredi olanakları gibi birçok alanda iyileştirmeler yapılması planlanıyor.

Bu konuda merak edilen detayları Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz açıkladı. Yılmaz, "Ülkemizdeki 16 milyon emekliyi ve ailelerini düşündüğümüzde, toplumun büyük bir bölümünü temsil ettiklerini görüyoruz. Hükümetin emeklilerin refah seviyesini artırmaya yönelik yeni projeler üzerinde çalıştığını biliyoruz. Emekliler için maaş kadar, harcamaların da önemi büyük. Temel ihtiyaçlarda sağlanacak indirimler ve destekler, yaşam kalitesini artırarak sosyal hayata katılımı güçlendirecektir.

Bu durum sadece emekliler için değil, aynı zamanda yerel ekonominin canlanması ve yerli üreticinin kazanması açısından da önemlidir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olarak sunulan 44 farklı sosyal yardım programı bulunmaktadır. Bu yardımlardan faydalanmanın en önemli şartı, vakıf bünyesinde yapılan gelir testidir. Eğer hane içi kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az ise, emekli olmanız durumunda bile bu yardımlardan yararlanabilirsiniz." dedi.

efreds.jpg

EMEKLİYE DÜZENLEMEDE 7 ÖNEMLİ BAŞLIK

Emeklilere yönelik 7 başlık altında yeni düzenlemeler yapılacak. Belediye hizmetlerinde indirimler, enerji ve ulaşım giderlerinde destek, barınma olanaklarının iyileştirilmesi, finansal kolaylıklar, tatil destekleri ile refah payı artışı ve taban maaşta iyileştirmeler öngörülüyor. Düzenlemelerin ayrıntıları ise şu şekilde sıralanmaktadır:

BELEDİYE HİZMETLERİNDE İNDİRİM:

Belediyeler, vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için çeşitli indirimler sunmaktadır. Örneğin, su faturalarında belirli bir tüketim miktarına kadar indirim uygulanabilmektedir. Büyükşehirlerde toplu taşıma hizmetlerinde ise öğrencilere, 65 yaş ve üzeri vatandaşlara ücretsiz ulaşım, 4 yaş altı çocukları olan annelere belirli sayıda ücretsiz geçiş gibi avantajlar sağlanmaktadır. Şehit ve gazi aileleri, ordu vazife malulleri, belediye zabıta kartı sahipleri, engelli bireyler, sarı basın kartı sahipleri, TÜİK kartı olanlar, milli sporcular ve PTT kartı sahipleri de şehir içi seyahatlerde herhangi bir ücret ödemeden faydalanabilmektedirler.

Öğretmenler ve 60 yaşını doldurmuş bireyler için sosyal kart avantajlarından yararlanarak, 200 kez basım yapma hakkı sunulmaktadır. Aylık mavi akbil sistemine belirli bir miktar para yükleyerek, 180 kez kullanım imkanı sağlanmaktadır. Emekliler de, ulaşım destekleri kapsamında ücretsiz veya indirimli seyahat edebilme olanağına sahiptirler.

ENERJİ DESTEĞİ:

Normal koşullar altında, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından doğal gaz indirimleri, yıllık 1500TL ile 3500TL, aylık ise 188TL ile 438TL arasında değişen miktarlarda sağlanmaktadır. İki ayda bir yapılan bu yardımlar, vakfın ihtiyaç sahibi bireylerine düzenli olarak yatırılmaktadır. Emekliler de bu yardım programından belirli şartlar dahilinde faydalanabilmekte ve bazı ayrıcalıklar elde edebilmektedir.

ELEKTRİK DESTEĞİ:

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, elektrik indirimleri konusunda belirli standartlar belirlemiştir. Normal şartlarda, 1 ya da 2 kişilik aileler için aylık 112,63 TL, 3 kişilik aileler için 150,17 TL, 4 kişilik aileler için 187,71 TL ve 5 veya daha fazla kişilik aileler için ise 225,25 TL indirim yapılmaktadır. Ayrıca, kronik hastalığı olan bireylerin bulunduğu hanelerde her hasta için 225,25 TL indirim uygulanmaktadır. Emekliler için de benzer indirimlerin uygulanması üzerinde çalışmalar devam etmektedir.

yth.jpg

ULAŞIM DESTEĞİ:

Ulaştırma Bakanlığı, genellikle şehirlerarası seyahat eden öğrencilere yönelik indirimler sunmaktadır. Bu indirimler, hızlı tren biletleri, hava yolu şirketlerinin uçak biletleri ve deniz yolcu taşımacılığı gibi alanlarda geçerlidir. Bakanlık, emeklilerin de bu indirimlerden faydalanabilmesi için şirketlerle protokoller yapmayı planlamaktadır.

BARINMA DESTEĞİ:

SYDV bünyesinde barınma indirimi, eşi vefat etmiş ve en az 18 yaş altı 3 çocuğu olan kadınlara, ev alımında tek seferlik ve ev yapımında ise üç dilim halinde toplamda 500 bin TL destek sağlamaktadır. Geçtiğimiz günlerde 11 ilimizi etkisi altına alan deprem felaketinde, birçok yardım eli uzatıldı.

Önümüzdeki dönemde yapılacak düzenleme ile dar gelirli emeklilere de kira ödeme konusunda destek sunulması beklenmektedir. Büyükşehirler başta olmak üzere, kira yardımı adı altında düşük aylıklı emeklilere belli bir miktarda kira desteği verilmesi planlanmakta ve bu desteklerin yerel yönetimler aracılığıyla sağlanması hedeflenmektedir.

FİNANS DESTEĞİ:

Emeklilere yönelik bankacılık hizmetlerinde büyük kolaylıklar sağlanacak. Hem kamu hem de özel bankaları kapsayacak yeni düzenlemelerle, havale ve EFT işlemleri için ücret alınmaması gündemde. Ayrıca, emeklilere sunulacak düşük faizli kredi imkanları ve promosyon miktarlarında artış gibi ekonomik avantajlar da sağlanabilir.

TATİL DESTEĞİ:

Kamu kurumlarına ait sosyal tesisler, memurlar başta olmak üzere birçok kişiye hizmet vermektedir. Bu tesisler arasında öğretmenevleri, belediye tesisleri, ordu ve polis evleri, orman müdürlüğü ve karayolları misafirhaneleri, TCDD ve SGK misafirhaneleri, uygulama otelleri, Tedaş ve sendika misafirhaneleri bulunmaktadır.

Sivil vatandaşların yanı sıra emekliler de bu tesislerden yararlanabilmekte, özel indirimlerle daha uygun koşullarda konaklama imkanı bulabilmektedirler. Özel sektörle yapılan protokoller sayesinde bu tesislerin kapsamı genişletilmekte ve daha fazla kişiye hizmet verebilmektedir.

REFAH PAYI:

2024 yılında beklenen enflasyon oranı %30 ile %42 arasında değişkenlik gösteriyor. Altı aylık dönem için ise %24 civarında bir beklenti söz konusu. Bu durum, en düşük emekli maaşının taban aylığın altına düşeceğini ve bu nedenle refah payı ile taban maaş iyileştirmesinin yapılacağını gösteriyor.

Geçmişte defalarca enflasyon üzerine eklenen refah payı göz önünde bulundurulduğunda, bu dönemde de refah payı verilmesi muhtemeldir. Emeklilik için gerekli şartlar ve olası ek koşullar ise ilerleyen çalışmalar neticesinde belirlenecektir.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, kendisine yöneltilen sorulara şu şekilde cevap verdi:

NİSAN AYINDA MECLİS’İN AÇILMASI İLE BİRLİKTE Mİ GÜNDEME GELECEK?

"Evet bekliyorum. Burada bulunan 7 maddelik emeklilere özgü çalışmalar ile alakalı düzenlemelerin geleceğini düşünüyorum. Meclis takvimine baktığımız zaman ise seçim dolayısıyla şu an kapalı fakat 2 Nisan saat 14.00’te Meclis çalışmalarına devam edecektir."

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI TEMMUZDAN ÖNCE ARTACAK MI?

"Ben Temmuz'dan önce en düşük emekli maaşına bir zam beklemiyorum. Temmuz ayında emeklilerimize kök aylık ve taban maaş düzenlemesi şeklinde kesinlikle bir düzenleme geleceğini düşünüyorum. Emeklilerimiz yılda 2 defa zam aldıklarından dolayı 2024’ün ikinci yarıyılı için hedef enflasyon doğrultusunda ekonomik tedbirler alınıp buna göre sahada uygulaması yapılmaktadır.

Özellikle 2000 sonrası emekli olup kök maaşı taban aylığın altında kalan emeklilerimiz olacaktır. Geçtiğimiz dönemde memur emeklisi ve SSK, Bağkur emekli ayrımı yapılmadan eşit zam yapılmıştı. Önümüzdeki temmuz maaşlarında eğer hedef enflasyon olan yüzde 24 oranı gerçekleşirse memurlarımız ve memur emeklilerimiz toplu sözleşmeden kaynaklı %18,60’lık bir zam alacaklar. Burada da refah payı eklentisi ile birlikte maaşların eşitleneceğini tahmin etmekteyim. Tabi ki ekonomik veriler ve bütçe dengeleri gözetilerek yapılacaktır."

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

"En düşük taban aylığı 7500 TL’den 10000 TL’ye çıkarılmıştı ve kök aylığınız Hazine tarafından desteklenmekteydi. Temmuzda da aynı senaryo ile karşı karşıya kalacağız. Yılın ilk 6 ayı için enflasyon yüzde 24 çıkarsa burada kabaca taban aylık 12500 ile 15000 TL arasında bir seviyeye çıkarılabilir. Ama her altı aylık dönemde bu senaryoları konuşmaktansa ivedilikle bir düzenleme olması şart diye düşünüyorum.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.