İzmir ve Denizli merkezli 99 tekstil şirketi tarafından birlikte dış ticaret yapılması için kurulan EGS Giyim Sanayi ve Dış Ticaret Anonim Şirketi kısa sürede büyüyerek holdingleşti. Holdingin başarısı ve büyüme şekli Harvard Üniversitesi’nde ders konusu oldu.
27 YILLIK BAŞARI YOK OLDU
Türkiye’nin dev holdingi EGS, merkezi İzmir olmak üzere 1997'te İzmir ve Denizli merkezli 99 tekstil şirketi tarafından ortak dış ticaret yapılması amacıyla hayata geçirilmişti.
Ancak 27 yıllık bir başarı serüveninin ardından ekonomik dar boğazı aşamayarak iflas etti. EGS’nin hızlı büyümesi dünya genelinde ses getirmiş ve hatta bir dönem Harvard Üniversitesi’nde ders olarak öğrencilere okutulmuştu.
EGS Holding, 1997'te Kemal Zorlu, Hüseyin Özdilek, Necip Kalkan ve Ali İhsan Kasapoğlu gibi birçok tanınmış iş insanının katılımıyla kuruldu. Şirket, kendi adıyla bir banka da kurarak bankacılık sektörüne giriş yaptı. Hızla büyüyen ve kuruluş modeli ile dikkat çeken EGS 2001 krizine kurban giderek dar boğaza girdi. yılındaki
HİSSEDARLAR MAĞDUR OLDU
Şirketin batmasının yanı sıra Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), 2001 yılında EGS Bank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesi karar verdi.
Sonrasında EGS Holding şirketlerinin yönetimi de TMSF'ye geçti. EGS Holding’in çok ortaklı yapısı nedeniyle TMSF ile EGS ortakları uzun bir süre anlaşma yapamadı. Halkı 2000 yılında yapılan EGS Holding hissedarları da bu durumdan büyük zarar gördü.