Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun mart sayısını "Büyüme Görünümü İyileşiyor Ancak Enflasyon Devam Ediyor" başlığı altında yayımladı. Raporda belirtildiğine göre, kısa vadeli büyüme beklentilerindeki iyileşme ile 2023 yılı büyüme tahmini %2,1'den %2,4'e yükseltildi. Bu revizyon özellikle ABD ekonomisine dair büyüme tahminlerinin %1,2'den %2,1'e çarpıcı bir şekilde artırılmasını yansıtmakta.
Buna karşın, Çin için bu yılki büyüme beklentisi %4,6'dan %4,5'e düşürülürken, Avro Bölgesi için beklenti %0,7'den %0,6'ya indirildi. Ancak ABD ekonomisine yönelik bu revizyonun etkisi, diğer düşüşlerden daha belirgin oldu.
Gelişmekte olan piyasalar açısından ise Çin dışında kalan ülkeler için büyüme tahmini %3,1'den %3,2'ye çıkarıldı ve Hindistan, Rusya ve Brezilya gibi ülkelerin büyüme tahminleri arttı. Fitch raporuna göre; Avro bölgesinin reel ücretlerdeki ve tüketimdeki artış sayesinde toparlanması beklenirken, ABD'nin büyümesinin yavaşlaması öngörülüyor. Bu durumun etkisiyle dünya ekonomisinin 2025 yılında %2,5 oranında büyümesi bekleniyor.
FED VE ECB'DEN YIL SONUNA KADAR 3 FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ
ABD'de geçen yıl yaşanan konjonktürel genişlemenin iç talebi artırarak ekonomik büyümenin esnekliğini desteklediği belirtilen bir rapor yayımlandı. Ancak, 2024'te mali ivmenin azalacağı ve hanehalkı gelirindeki artışın yavaşlayacağı öngörülüyor. Geçen yılki parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkileriyle reel faiz oranlarının yükselmesi beklenirken, bu durumun çeyreklik büyüme oranlarını trendin altına çekmesi muhtemel görünüyor.
Almanya'daki ekonomik durgunluğun Avro Bölgesi üzerindeki etkisi devam ederken, Alman ekonomisinin yapısal büyüme kısıtlamaları ve beklenmedik şoklarla karşı karşıya kaldığı raporda vurgulanıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimleri, dünya ticaretindeki toparlanma ve enerji şokunun etkilerinin azalması gibi faktörlerin orta vadede büyümeyi hızlandırabileceği belirtiliyor.
Çin'deki emlak piyasasındaki düşüşün sürdüğü ve deflasyonist baskıların arttığı gözlemlenirken, mali gevşemenin GSYH üzerindeki olumsuz etkileri hafiflettiği ifade ediliyor. ABD Merkez Bankası (Fed) ve ECB'nin yıl sonuna kadar toplamda 75 baz puanlık faiz indirimine gitmesi bekleniyor; ancak, her iki banka da enflasyon trendlerinde kalıcı bir düşüş görmek istiyor.
Fitch'in Fed ve ECB'nin faiz indirim tarihlerine ilişkin beklentilerinin ertelendiği rapor ediliyor. Bu durum, politika yapıcıların enflasyonist baskılara karşı daha temkinli bir yaklaşım sergilediklerini gösteriyor.
TÜRKİYE'NİN BU YILA İLİŞKİN BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE 2,8'E ÇIKARILDI
Türkiye ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde beklenenden daha iyi bir performans sergileyerek çeyreklik bazda %1 büyüme kaydetti.
Özel tüketimdeki artışın bu büyümeye önemli katkı sağladığı gözlemlendi. Fitch raporuna göre, PMI endeksi, tüketici güveni ve diğer yüksek frekanslı göstergelerin olumlu seyri, ekonomik ivmenin bu yılın ilk çeyreğinde de sürmesini mümkün kılıyor. Kısa vadeli ekonomik kazanımların ışığında, Türkiye'nin bu yılki büyüme tahmini %2,5'ten %2,8'e yükseltildi. 2025 yılı için ise %3,1'lik bir büyüme öngörülüyor.