İstanbul, Türkiye'nin en büyük ve en kalabalık şehri olmasının yanı sıra, ulaşım sorunlarıyla da gündemde sıkça yer alıyor. Her gün milyonlarca insanın işe, okula, alışverişe veya eğlenceye gitmek için kullandığı yollar, trafik sıkışıklığı nedeniyle adeta bir kabusa dönüşüyor. Trafikte geçen zamanın hem ekonomik hem de psikolojik maliyeti ise oldukça yüksek. AA'nın "İstanbul'un Ulaşım Sorunu" başlıklı hazırladığı araştırmaya göre, trafik İstanbulluların ömrünün 3,5 yılını çalıyor. İşte araştırma sonuçlarının genel başlıkları...
- Ruh sağlığı bozuldukça trafikte şiddet artıyor
- Megakent İstanbul'un trafiği ruh ve beden sağlığını bozuyor
- İstanbulluların en sık tercih ettiği ulaşım aracı Marmaray
- Toplu taşımada sık sık metro ve tramvay arızları İstanbulluları bıktırdı
- Metrobüsler megakenti taşımakta yetersiz
- Gece vakitlerinde toplu taşıma ile ulaşım sağlamada zorluk çekiyor
OTOBÜSLERDEKİ SEFER İPTALLERİ VE ARIZALAR İSTANBULLULARI YORDU
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi'nden akademisyenlerin hazırladığı "İstanbul Trafik Otoritmi" raporu, İstanbul'un trafik sorununu rakamlarla ortaya koydu. Raporda, 9 yıl boyunca uydu verileriyle izlenen 5 bin 84 kilometrelik yol ağında, trafiğin yoğunluk, hız ve süre gibi parametreleri incelendi.
Rapora bakıldığında, hafta içi günlerde ana arterlerdeki ortalama sürüş hızı saatte 32,5 kilometre iken, akşam saatlerinde bu hız 21 kilometreye kadar düştü. İstanbulluların günlük yaşamlarının yüzde 5,5'ini, yani yaklaşık 80 dakikasını trafikte geçirdiği belirtildi. Kentte 15 kilometrelik bir mesafeyi gidip gelmek için sabah saatlerinde 30 dakika, akşam saatlerinde ise 50 dakika harcandığı tespit edildi.
Rapora göre, trafik yoğunluğunun en az olduğu saatlerde ise aynı mesafeyi kat etmek için toplam 36 dakika yeterli olduğu, trafik sıkışıklığı nedeniyle ekstra harcanan zamanın ise toplam seyahat süresinin yüzde 56'sına denk geldiği ifade edildi. Trafik yoğunluğunun en fazla olduğu saatlerde ise bu oranın yüzde 64'e çıktığı ve trafikte geçen her 100 dakikanın 64 dakikasının boşa gittiği vurgulandı.
1 İŞ GÜNÜ TRAFİKTE GEÇİYOR
"İstanbul Trafik Otoritmi" raporuna göre, şehirdeki trafik durumu yıl boyunca neredeyse hiç değişmiyor. Özel günler hariç, her gün aynı yoğunlukta ve sıkışıklıkta araçlar yollarda ilerliyor.
Hafta içi her gün trafiğe çıkan 15-64 yaş arası bir İstanbullu, haftada 7 saatini yollarda harcıyor. Bu sürenin 4,5 saati ise sadece sıkışıklık yüzünden kaybediliyor. Raporda, İstanbul'da yaşayan bir kişinin ortalama ömrünün 81 yıl olduğu hesaplanıyor. Bu sürenin 3,5 yılı trafikte geçiyor. Sıkışıklık nedeniyle boşa harcanan zaman ise 2,5 yıla yaklaşıyor. Rapora göre, İstanbullular her yıl 15 gününü trafikte kaybediyor.