Japon bilim insanları, bu bölgede uzun zamandır aranan kayıp şehir Puruşhanda'yı bulmak amacıyla Türk akademisyenlerle işbirliği yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle ve Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yürütülen kazılar, Selçuk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Koçak'ın bilimsel danışmanlığında 2020 yılında başlamıştı.
2024 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla normal kazı statüsüne alınan proje, bu yıl daha geniş bir kapsamda sürdürülüyor.
Kazı çalışmalarına Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 48 akademisyenle birlikte Japonya'nın Rikkyo ve Hirosaki üniversitelerinden arkeologlar Prof. Dr. Satoshi Urano, Prof. Dr. Yukinori Fukatsu ve Prof. Dr. Naoto Koiwa da katılıyor.
Türk ve Japon bilim insanları, Üçhöyük mevkisindeki buluntuların tasnifi ve değerlendirilmesinde ortaklaşa çalışıyor.
Prof. Dr. Özdemir Koçak, Üçhöyük'ün Tunç Çağı'nda Anadolu ve Doğu Akdeniz’in en büyük yerleşim alanlarından biri olduğunu belirtti. Kazı alanındaki buluntuların, Milattan Önce 2350 civarında Akad Krallığı ile ilişkili olduğu düşünülen Puruşhanda kenti ile aynı yer olduğunu öne sürdü.
Koçak, "Yazılı belgelerde Akad Kralı Sargon’un Puruşhanda’ya baskın yaptığı ve şehri ele geçirdiği anlatılıyor. Bu belgelerde geçen kentin Üçhöyük ile aynı yer olduğunu kanıtlamaya çalışıyoruz" dedi.
Koçak, kazı sürecinin Cumhurbaşkanlığı izniyle daha geniş bir çerçevede yürütüldüğünü ve ekiplerinin 51 kişiye ulaştığını belirtti. Çalışmalarında 15 farklı bilim alanından akademisyenlerin yer aldığını vurgulayan Koçak, Japon arkeologların da katkısıyla yeni veriler elde ettiklerini ifade etti.
Prof. Dr. Satoshi Urano, Türkiye'deki diğer kazılara katıldığını ve Afyonkarahisar’daki Üçhöyük kazısına dahil olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Japonya hükümetinden fon sağlamak için çalışacaklarını belirten Urano, bu fonla birlikte öğrenci ve ekibin buraya getirilebileceğini ve bir akademik makalenin ön raporunu hazırlayacaklarını açıkladı.
Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Mevlüt Üyümez, Üçhöyük'teki kazıların hem Türkiye hem de dünya arkeolojisine önemli katkılarda bulunacağını vurguladı.