Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, olası Marmara depremi hakkında dikkat çeken uyarılarda bulundu. Ercan, 17 Ağustos'taki depremden daha büyük bir etkinin söz konusu olabileceğini belirtti ve deprem süresi hakkında da bilgi verdi.
İLÇELERİ TEK TEK SAYDI
Prof. Dr. Ercan, İstanbul'daki en riskli ve en güvenli bölgeleri sıraladı. Ercan, İstanbul'da en riskli bölgeler arasında Küçükçekmece'yi öne çıkartırken, ikinci önemli risk alanı olarak Tekirdağ'ı işaret etti. Küçükçekmece'nin yanı sıra, Suriçi Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Bağcılar, Güneşli, Ihlamırdere, Ortaköy, Üsküdar ve Maltepe gibi bölgelerin de yüksek risk taşıdığını söyledi. Güvenli bölgeler olarak ise İstanbul'un kuzey kısmını ve özellikle havaalanının bulunduğu alanları işaret etti.
Ercan, Marmara'da beklenen depremin iki ayrı kırılma şeklinde gerçekleşeceğini belirtti. İlk deprem, Küçükçekmece'nin 25 kilometre güneyinde ve 7 kilometre derinliğinde olacak ve 6.4 ile 6.7 büyüklüğünde olabilir. Bu depremin 20 ila 35 saniye süreceğini öngördü. İkinci deprem ise Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi önlerinde meydana gelecek ve derinliği 7 ila 10 kilometre arasında olacak. Bu depremin süresi ise 30 ila 40 saniye arasında olacağı tahmin ediliyor.
KANAL İSTANBUL TEHLİKESİ
Prof. Dr. Ercan, Kanal İstanbul projesinin deprem riskini artırabileceğini belirtti. Kanal İstanbul’un depreme neden olmayacağını ancak bu bölgede yapılacak yapılaşmanın zararları artırabileceğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'un mevcut yapılaşmasının ve nüfus yoğunluğunun büyük risk taşıdığını, kentsel dönüşüm yerine yapısal dönüşüm yapılması gerektiğini vurguladı.
Ercan, Türkiye'de depremlerin felaket boyutuna varmasının ekonomik faktörlerle doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. Depremlerin, ekonomik sorunlar ve yapılaşma eksiklikleri nedeniyle daha yıkıcı hale geldiğini ve bunun önlenmesi için ekonomik yapının düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, deprem riski taşıyan bölgelerde yapılaşmanın dikkatli yapılması gerektiğini, aksi halde bu bölgelerde büyük kayıpların yaşanabileceğini belirtti.