Aleks Metal'den altın üretiminde önemli adım

Aleks Metal'den altın üretiminde önemli adım

Aleks Metal Rafineri, modernize ettiği tesislerinde şehir rafineciliği yapmayı hedeflediğini açıkladı. Şirket, aynı zamanda rezerv ve sikke altın üretimi konusunda dünya merkez bankaları ile stratejik iş birlikleri kurmayı amaçlıyor.

Kamu Son Haber'den Çağlar Çağatay'ın haberine göre, AgaOne çatısı altında faaliyet gösteren Aleks Metal Rafineri (AMR), Marmara Sanayi Sitesi'nde son teknolojiyle donatılmış bir fabrika kurduğunu duyurdu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sarp Tarhanacı ve Genel Müdürü Ahmet Yılal, yeni üretim üssünün çevreye duyarlı ve modern olduğunu belirtti. Tarhanacı, toplam yatırımın yıl sonuna kadar 5 milyon dolara ulaşacağını ifade etti.

ÜRETİM VE HEDEFLER

Tarhanacı, yıl sonuna kadar günlük 200 kilogram üretim gerçekleştirmeyi ve yıllık 60 tonluk katkı sunmayı planladıklarını açıkladı. Ayrıca, 2024 yılı için 250 milyon dolar ciro hedeflediklerini ve Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine girmeyi amaçladıklarını belirtti.

ekran-goruntusu-2024-05-30-112135.png

EKONOMİYE KATKI VE İZİN BAŞVURULARI

Üretime 2022 yılında başladıklarını söyleyen Tarhanacı, 2023 yılında Kıymetli Madenler Standartları ve Rafineri Tebliği’nin yürürlüğe girmesiyle Hazine’ye altın rafinerisi faaliyet izni almak için başvurduklarını belirtti. Halen 13 rafineriden biri olduklarını ve denetleme süreci tamamlandığında faaliyet izni alacak rafineriler arasında yer almayı umduklarını ifade etti.

MERKEZ BANKALARI İLE İŞ BİRLİĞİ

Dünya merkez bankalarının ellerinde 3 trilyon doların üzerinde altın rezervi bulunduğunu belirten Tarhanacı, AMR'nin bu altın varlıklarının işlenerek rezerve dönüştürülmesinde tercih edilen rafineri olmayı hedeflediğini söyledi. Ayrıca, merkez bankalarının sikke üretiminde stratejik ortak olmayı planladıklarını belirtti. Türkiye’nin en çok ihracat yapan rafinerisi olma hedefleri doğrultusunda, yabancı ortaklıklarla büyümeye açık olduklarını da ekledi.

ŞEHİR RAFİNECİLİĞİ VE GERİ DÖNÜŞÜM

Aleks Metal Rafineri Genel Müdürü Ahmet Yılal, şirketin çevreye saygılı ve son teknoloji ile üretim yaptığını vurguladı. Şehir rafineciliği kavramının, yastık altındaki altının işlenmesi anlamına geldiğini açıklayan Yılal, dünya genelinde altınların büyük bir kısmının ziynet eşyası olarak kullanıldığını ve bu altınların işlenmeyi beklediğini belirtti. AMR olarak üretimlerinde hurda ve geri dönüşüm ürünü altınları kullandıklarını ve çevreye duyarlılığı belgelenmemiş madenlerle çalışmadıklarını ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.