Yaz mevsiminin gelişiyle birlikte artan sıcaklıklar, sağlık üzerindeki riskleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, yükselen sıcaklıkla ilişkili tehlikelere dikkat çekerek, sıcak çarpmasının çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyorlar.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Özel, yaptığı açıklamada, özellikle vücut ısısının 40 dereceye ulaşması durumunda yaşamı tehdit edici durumların ortaya çıkabileceğini belirtti. Dr. Özel, sıcak çarpmasının, özellikle sıcak ve nemli koşullarda, ağır fiziksel aktivite sonrası veya uzun süreli sıcak hava maruziyetinde görülebilen bir durum olduğunu ifade etti.
Belirtiler, baş ağrısı ve baş dönmesinden başlayarak kas krampları, mide bulantısı ve kusma gibi daha ciddi semptomlara kadar ilerleyebilir; hatta bilinç kaybına neden olabilir.
MÜDAHALE YÖNTEMLERİ
Müdahale yöntemleri arasında, Dr. Özel, sıcak çarpması geçiren bir kişiyi serin bir yere almanın ve ıslak havlu veya çarşaflarla vücudu serinletmenin önemini vurguladı. Ayrıca, bilinci açık olan hastaların su içmesinin teşvik edilmesi gerektiğini, bilinci kapalı olanların ise derhal 112 Acil Çağrı Merkezi'ne başvurarak yardım çağırmaları gerektiğini belirtti.
BU SAATLERDE DIŞARI ÇIKMAYIN
Özellikle, 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini ifade eden Dr. Özel, yaşlılar, küçük çocuklar ve kalp, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olanlar gibi özel risk gruplarının sıcak çarpmasına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Yaz aylarında dışarı çıkıldığında bol giysiler giyilmesi, sıcak çarpmasından korunmak için sık duş alınması gibi önlemlerin alınması önerildi.