Sakın soğuk suyla duş almayın! Ölümcül tehlike ortaya çıktı

Sakın soğuk suyla duş almayın! Ölümcül tehlike ortaya çıktı

Bunaltıcı sıcaklarda soğuk suyla duş almanın ölümcül tehlikesi ortaya çıktı.

Türkiye genelinde hissedilen şiddetli sıcak hava dalgası, günlük yaşam alışkanlıklarında önemli değişikliklere yol açıyor. Artan sıcaklıklar nedeniyle birçok kişi gün içinde birkaç kez duş alma ihtiyacı hissediyor. Özellikle soğuk suyun altına girmek isteği artıyor. Ancak bu durum bazı sağlık risklerini de beraberinde getirebiliyor. Prof. Dr. Servet Altay, özellikle soğuk suyla duş almanın kalp üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilere dikkat çekiyor.

249971-0.jpg

SOĞUK SUYA GİRMEK TEHLİKELİ

Prof. Dr. Altay, sıcak havalarda serinlemek amacıyla soğuk suyla duş almanın, özellikle kalp rahatsızlığı olan bireyler için riskli olabileceğini belirtiyor. Duş esnasında vücut ısısındaki hızlı değişiklikler kalp spazmına neden olabilir.

Bu nedenle, özellikle kalp sağlığı ile ilgili sorunları olan kişilerin, sıcak havalarda duş alırken daha dikkatli olmaları ve ani sıcaklık değişikliklerinden kaçınmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

o-hot-shower-facebook.jpg

Prof. Dr. Altay, serinlemek için duş alınırken ılık su kullanılmasını ve suyun sıcaklığının yavaş yavaş ayarlanmasını öneriyor. Bu önlemler, kalp sağlığını korumak ve sıcak hava dalgasının olumsuz etkilerinden uzak durmak için önem taşıyor.

SPAZM RİSKİ ARTIYOR

Altay, soğuk duşun yarardan çok zararı olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Soğuk duşa ya da hızlı bir şekilde soğuk suya girmek vücudu olumsuz etkiliyor. Dolaşım bozukluğu oluyor, damarlar soğuğa bağlı spazma uğruyor. Vücudun dış tabakasındaki damarlarda olan bu durum sonucunda ani kan basıncı dengesizlikleri olabiliyor. Tansiyon düşmesi ve artmasına bağlı bayılmalar yaşanabiliyor. Aynı zamanda kalbin kendi damarlarında da bu olabiliyor.”

soguk-dus.webp

Altay, bu durumun birden bire soğuk suya girmekle oluşacağını ve kalp spazmları yaşanabileceğini vurguladı. Bu sebeple sıcak havalarda aniden soğuk duşa girmek yerine vücudu alıştırarak serinletmenin önemli olduğunu vurguladı. Ilık duş almanın daha doğru olduğunu ifade eden Altay, soğuk suya girerken yavaş davranmanın önemine vurgu yaptı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.