AYM'den flaş karar. İş akdinin feshini hak ihlali saydı

AYM'den flaş karar. İş akdinin feshini hak ihlali saydı

Anayasa Mahkemesi (AYM), bir iş yerinde meydana gelen ölümlü kazanın ardından hazırlanan müfettiş raporuna itiraz eden işçinin dilekçesinde kullandığı ifadeler nedeniyle iş akdinin feshedilmesini ifade özgürlüğü ihlali olarak değerlendirdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, Lüleburgaz’daki bir iş yerinde yaşanan ölüm olayının ardından hazırlanan müfettiş raporunda adı geçen bir işçi, raporun kendisinin bilgisi alınmadan hazırlandığını belirterek itiraz dilekçesi yazdı.

doc-p-684276-638103304255243258.jpgAncak dilekçesinde "yandaşlık, aklayıcı, tetikçi, ciddiyetsiz, yalancı, iftiracı" gibi ifadeler kullandığı için iş akdi "ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık" gerekçesiyle feshedildi.

d8967579anayasamahkemesi2.jpgİşçi, iş akdinin haksız yere feshedildiği iddiasıyla işe iade davası açtı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 47. Hukuk Dairesi, işverenle güven ilişkisinin zedelendiği gerekçesiyle feshi haklı buldu. Ancak işçi, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

anayasa-mahkemesi-genel-k-610-2-41.webpAYM, işçinin dilekçesinde kullandığı ifadelerin iş akdinin feshi için geçerli bir sebep oluşturmadığını belirterek, Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kararda, iş sözleşmesinin feshinin geçerli bir sebep bildirilmeden yapılmasının yasaya aykırı olduğu vurgulandı.

AYM, işçinin dilekçesinde kullandığı ifadelerin iş yerindeki üretim ve iş ilişkilerine olumsuz bir etkisinin olmadığına ve bu nedenle feshin geçerli bir sebep oluşturmadığına dikkat çekti. Ayrıca, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin yeterli özen göstermediği ve işçinin ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiği ifade edildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.