Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı “Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. Söz konusu tebliğe göre, balın içerisindeki organik ve inorganik maddelerin tespiti için orijinallik analiz metotları kullanılarak ölçütler belirlenecek. Bu ölçütler bakanlığın internet sayfasında da yayınlanacak.
TÜKETİCİ MENFAATİ KORUNACAK
Bala dışarıdan madde katılıp katılmadığının tespiti için gelişmiş analiz metotlarından yararlanılması, tüketicilerin menfaatine yönelik ek adımlar olarak kaydedildi.
Resmi kontroller için, kütle spektrometresi (MS) ve nükleer manyetik rezonans spektrometresi (NMR) gibi ileri teknoloji tekniklerinin kullanılacağı öngörülüyor.
Karar kriterleri, Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği kapsamında oluşturulan alt komitenin tavsiyesi ve Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunun kararı ile belirleniyor.
Bahsi geçen kriterler, Bakanlığın internet sitesinde yayınlandığı tarihten itibaren 3 ay sonra resmi kontrollerde kullanılmaya başlanacak.