Yorganın ömrünü kısaltan hatalara dikkat 'Yıkama öncesi ve esnasında bunları yapmayın'

Yorganın ömrünü kısaltan hatalara dikkat 'Yıkama öncesi ve esnasında bunları yapmayın'

Kışın yatağımızdan eksik etmediğimiz yorganımızı temiz tutmamız gerekiyor. Ancak yorgan temizliğinin püf noktalarını bilmek çok önemli. Öyleyse yorgan nasıl yıkanır? Yorganı nasıl uzun ömürlü kullanabiliriz?

Kış boyunca sarılıp yattığımız yorganımız, vücudumuzun kiriyle temas halindedir. Bununla da kalmaz, yatağımızın üzerinde yiyecek yersek veya başka şeyler dökersek yorganımızı kirletebiliriz. Bu yüzden yorgan yıkamanın püf noktalarını bilmemiz gerekiyor. Peki, yorganları nasıl yıkamalıyız?

yorgan1.jpg

Yorgan nasıl yıkanır diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu durum özellikle kış aylarında ve kışı bitirip yorganları kaldırırken son derece haklı bir meraktır. Doğru yorgan yıkama yöntemi ile daha uzun ömürlü bir yorganımız olabilir. Aksi takdirde kısa sürede yıpranıp bozulmasına neden olabiliriz. Bunun için neler yapmanız gerektiğinden bahsedelim. İşte yorgan yıkamanın püf noktaları…

YORGAN NASIL YIKANIR?

Yorgan yıkamak için makine ve elde olmak üzere iki yöntem de kullanılabilir. Çünkü sentetik olmayan, eski tip yün yorganların elde yıkanması daha doğrudur.

yorgan7.jpg

Silikon elyaf yorganlarsa makinede yıkanmak için oldukça uygundur. Hafifliği, çabuk kuruyan kumaşı, tek başına makineye atıldığında kumaşının yıpranmaması gibi detaylar, yeni nesil elyaf yorganların makinede yıkanmasını kolaylaştırıyor.

yorgan2.jpg

Yün yorganlar ise hantal ve hassas olmaları nedeniyle elde yıkanabilirler. Yün yorgan yıkamanın püf noktaları arasında küvette yıkamak bulunuyor. Yorganınızı küvette rahatça yıkayabilirsiniz. Ancak şunu bilmenizde fayda var; bu şekilde yıkadığınız yün yorganınız çok yavaş kuruyacaktır.

YORGAN YIKAMANIN PÜF NOKTALARI

Yorgan lekesiyle baş edenler için yıkama öncesinde leke çıkarıcı kullanmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Rutin bir yıkama değilse ve yorgana dökülen bir maddenin çıkarılması için yorganı yıkamaya karar verdiyseniz yorganınızı ön işlem uygulamadan yıkamaya çalışmayın. Çünkü bu, lekelerin kalmasına neden olur.

yorgan4.jpg

Lekeli alan üzerine leke çıkarıcı uygulayıp bir fırça yardımıyla ovun ve 15 dakika boyunca bekletin.

Aşırı sıcak suyla yıkamayın, suyun soğuk olmasına dikkat edin. Leke çıkarıcı uygulamanızın 15 dakika sonrasında ise makinenin hassas programında 30 derece suya ayarlamalısınız.

Çamaşır makinenizin deterjan gözüne bir ölçü deterjanınızı ekleyip yumuşatıcı gözüne yarım bardak beyaz sirke koyun. Bu işlemi son durulama aşamasında da yapabilirsiniz.

yorgan5.jpg

Tüylenmenin öne geçmek için yorganınızla birlikte başka kıyafetleri makineye atmayın. Yorganınızı mutlaka tek başına makineye atmalısınız.

Yorganınızı çamaşır makinesinde yıkadıktan sonra kurutmaya da atabilirsiniz. Bunun için orta veya düşük ısıyı seçmelisiniz. Asarak kurutmak da mümkün.

Yorganı temiz tutmak, sık sık yıkamanızın önüne geçer. Kirlenmemesi için yatak örtüsü kullanmak, yatakta yiyip içmemek, evcil hayvanların yatağa çıkmasını önlemek de önemli detaylar arasındadır.

Yorgan kılıfı kullanmamak gibi bir hataya düşmeyin. Nevresim ve yorgan kılıfı kullanmak, yorganı sık yıkama derdinden kurtarır ve yıpranmasını önler. Nevresim ve yorgan kılıflarını sık sık değiştirmeniz yeterli olur. Yorganı böylece daha seyrek yıkayabilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.