Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan ıspanağın birçok faydası bulunuyor.
Besin değeri olarak oldukça zengin olan bu sebze içerdiği A vitamini ile göz sağlığı için çok fayda sağlıyor.
Faydaları saymakla bitmeyen ıspanağı sevenler tüketirken dikkat etmesi gereken hususlar var. Yanlış tüketildiği zaman ıspanak zehir saçabilir.
Pıhtılaşmayı yavaşlatan, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlayan Ispanak sağlık açısında evlerde en çok tercih edilen sebze türleri arasında yer alıyor. Ancak Ispanak yanlış tüketildiği zaman istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Temizlenmesi zor olan bu sebzenin iyice yıkanıp kirlerinden arındırılması gerekiyor.
Besin yuvası olan ıspanağın yanlış tüketimi bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
BUNU SAKIN YAPMAYIN
Uzmanlar yeşil sebzelerin tekrar ısıtılması konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Tekrar ısıtıldığı takdirde ıspanağın hem vitaminlerini ölüyor hem de zehir saçmasına neden olabiliyor.
Bu şekilde tüketilen yeşil sebzeler zehirlenmeye yol açabiliyor.
Nitrat bakımından zengin olan bu sebze tekrar ısıtılınca içerisindeki nitrat, yüksek ısıya maruz kaldığı için sağlığa çok zararlı olan nitrite dönüşebilmekte. Nitritin fazla tüketimi sağlığa ciddi zararlar verirken besin zehirlenmesine neden olacağı da bilinmektedir.
ISPANAK NASIL TÜKETİLMELİ?
Ispanak iyice yıkanmalı ve hasarlı yapraklarından arınmalıdır. Yabani otları temizlenmeli. Tükettikten sonra buzdolabına kaldırılmalı ve tekrar ısıtılmamalıdır.
Ispanağın yanında, patates, pirinç, tavuk, mantar ve yumurta da tekrar ısıtıldığında zehir saçabilme ihtimali bulunduran besinlerdendir.