Bankada parası olanlar aman dikkat: Nisan detayı ortaya çıktı

Bankada parası olanlar aman dikkat: Nisan detayı ortaya çıktı

Merkez Bankası'nın faiz politikalarının ardından yatırım yapacakları yakından ilgilendiren detay ortaya çıktı.

Bazı bankalarda yüzde 52 seviyelerine ulaşan faiz oranları, diğer bankalarda yüzde 40-45 arasında değişirken bu oranlar son iki aydır sabit kalıyor. Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele çerçevesinde kullandığı ana araçlardan biri Türk Lirası’nın reel değerini korumak. Bu doğrultuda faiz oranları yüksek tutuluyor ve döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmalar sınırlandırılıyor.

2223.jpg

Net fonlamanın negatif seyretmesi nedeniyle Merkez Bankası, sterilizasyon araçlarını artırdı ve geçen hafta itibariyle net fonlamayı 50,4 milyar liranın üzerine çıkararak pozitife döndürdü. Piyasanın gösterge faizi olan TLREF de, yüzde 50’nin altındaki seviyelerden yükselerek, geçen haftanın sonunda yüzde 52,34 seviyesine ulaştı. Ekonomi Gazetesi’ne göre, bu gelişmelerin olumlu etkisi TL mevduat faizlerine tam olarak yansımış değil.

Özellikle 50 bin liraya kadar olan standart TL mevduat faiz oranları büyük önem taşıyor. Yıla yüzde 40’ın altında başlayan, 3 aya kadar vadeli 50 bin liralık tasarrufa verilen TL mevduat faiz oranı, Mart’taki politika faizi artışının ardından yüzde 50’nin üzerine çıktı. Ancak bu oran kalıcı olamadı ve Mayıs ortasında yüzde 45’in altına düştü. Mayıs sonundaki adımlarla yüzde 50’ye yaklaşan faiz oranları, Haziran ve Temmuz aylarında yatay seyrederek yüzde 45-46 seviyelerini aşamadı. Ağustos ayının ilk haftasında da bu oran yüzde 45 civarında sabit kaldı.

NİSAN AYINDA ZİRVE YAPTI

19 Nisan haftasında faiz oranları zirve yaptı. Merkez Bankası verilerine göre, 2 Ağustos haftasında 3 aya kadar vadeli TL mevduat faiz oranı yüzde 59,07’ye geriledi. Bu oran, bir önceki hafta yüzde 59,25’ti. En yüksek oran ise yüzde 68,88 ile 19 Nisan haftasında kaydedildi. Ancak bankaların 50 bin liralık tasarruflara verdiği 3 aya kadar vadeli mevduat faizleri bu seviyelere yaklaşamadı. Merkez Bankası, hem kur korumalı mevduatlarda çözülmeyi önlemek hem de standart TL mevduatın payını artırmak istiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 50’nin üzerinde seyrediyor. BDDK'nın haftalık verilerine göre, Temmuz’un son haftasında yüzde 52,35’e kadar yükselen standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki oranı, 2 Ağustos haftasında yüzde 51,98'e geriledi. Aynı haftada, standart TL mevduat hacmi de bir önceki haftaya göre 139.82 milyar lira azalarak 8 trilyon 724 milyar 350 milyon liraya indi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.