Bankadan kredi çekmek istemeyenler akın edecek! Yeni sistem vatandaşa derin bir 'oh' çektirecek

Bankadan kredi çekmek istemeyenler akın edecek! Yeni sistem vatandaşa derin bir 'oh' çektirecek

Bankalardan kredi çekmek istemeyenlere müjde! BES’e kısmi ödeme sitemi mi geliyor? İşte haberin detayları…

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz tarihinde resmen hayata geçirilecek. Vatandaşlar BES hesaplarında biriken devlet katkısı dahil tutarları evlilik, konut alımı ve doğal afet halleri kapsamında başvuruda bulunarak alabilecek. Böylece vatandaşlar hayatın önemli aşamalarında karşılaştıkları nakit ihtiyaçlarına sistemden çıkmadan çözüm bulurken, tasarruflarına ara vermemiş ve BES'teki haklarından da feragat etmemiş olacak. BES’te biriken paranın yüzde 50'ye kadar olan kısmının alınmasına imkan tanınacak.

Picture background

Yeni düzenleme kapsamında, BES ile ilgili kısmi para çekme hakkı, temlik hakkı, yüzde 25 yerine yüzde 30 oranında devlet katkısı, 45 yaş üstü vatandaşların otomatik katılım sistemine dâhil olma hakkı ve toplu katkı payı ödemesi yapan katılımcılara yıllara sari devlet katkısı verilmesi gibi avantajlar sağlanıyor.

Yeni BES yönetmeliğinde evlilik, konut alımı, eğitim ve olağanüstü hâllerde sistemden kısmen ödemeye izin verileceği de öngörülüyor.

Picture background

Kısmen ödeme hakkını en az 5 yıl kullanmamış bir vatandaş, aylık brüt asgari ücret tutarının en az 5 katı kadar katkı payı ödediği sözleşmesinden, birikiminin yüzde 50’sine kadar olan tutarın çekebilecek.

Ayrıca vatandaşlar, kısmi ödeme alma hakkını, kısmi ödeme tarihinden itibaren 3 yıl içinde, emeklilik, vefat veya maluliyet durumları hariç, kısmen ödemeye konu sözleşmesini sistemden çıkış işlemi ile sonlandırmayacağına dair taahhüt vermesi şartıyla yararlanabilecek.

Öte yandan, afetten zarar gören vatandaşlar, doğal afetin meydana geldiği tarihten itibaren 6 ay içinde kısmi ödeme başvurusunda bulunabilecek.

Picture background

Sözleşmesi en az 5 yıl yürürlükte olan bir vatandaş, konut alımı veya evlenme hallerinde de bu düzenlemeden yararlanacak ve sözleşmesinden kısmi ödeme başvurusunda bulunabilecek. Ayrıca, sözleşmesi en az 5 yıl yürürlükte olan bir vatandaş, başvuru tarihinde 21 yaşını aşmamış olmak şartıyla, Türkiye’de faaliyet gösteren üniversitelerin herhangi bir örgün eğitim lisans programına kayıtlı olması hâlinde bu de kısmi ödeme başvurusunda bulunabilecek.

Picture background

Kısmen başvuruya imkân veren bu durumlardan en az birinin bulunması halinde dileyen vatandaşlar, BES şirketlerinin internet sayfalarında bulunan matbu “Kısmen Ödeme Talep Formu ve Taahhütname” ile 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren başvurularını yapabilecekler.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.