Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte gıda zehirlenmeleri de artıyor. Uzmanlar, gıda zehirlenmesinin şuur bulanıklığına ve komaya kadar gidebilen ciddi bir tablo olduğunu belirterek, vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor.
GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gıda zehirlenmesi, soğuk zinciri bozulmuş besinlerin tüketilmesi sonrası şiddetli bulantı, kusma ve ishalle seyreden, daha sonra güçsüzlüğe, halsizliğe ve hatta bilinç bulanıklığına kadar gidebilen bir tabloyu tanımlar. Şiddetli bulantı ve kusma, ishal, güçsüzlük ve halsizlik, bilinç bulanıklığı, şok ve kardiyak aritmiler gibi belirtiler olur.
GIDA ZEHİRLENMELERİNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?
Gıdaların soğuk zincirini korumak, kaynağını bilmediğimiz yerlerde yemek yememek, son kullanma tarihlerine dikkat etmek, gıdaların ambalajlarını kontrol etmek ve elleri sık sık yıkamak gerekir.
VELİBEYOĞLU: YÜZDE 20 İLE 30 ORANINDA ARTIŞ VAR
Uzm. Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu ise son zamanlarda hava sıcaklıklarının artması ve gıda hijyenine dikkat edilmemesinden veya dışarıda beklemiş gıdaların tüketiminden kaynaklanan başvurularda normal zamandakine göre yüzde 20-30 oranında artış olduğunun altını çizdi. Velibeyoğlu, "Daha çok tavuk tüketimi, pirinç eti içeren gıdaların ve kremalı pastalarla ilgili tüketimler ön planda. Hastaların hikayelerinde genellikle bu tür şeyler rast geliyor” dedi.
Uzman Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu son olarak şu açıklamalarda bulundu;
"Gıdaların hepsinin tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor, marketlerde bu alışveriş yapılırken hem son kullanma tarihlerinin durumuna bakılması gerekiyor hem de dolap gerçekten soğutuyor mu, dondurulmuş bir ürün ise gerçekten muhafaza şartlarına uymuş mu, ambalajında herhangi bir deformasyon, delik var mı, bunları da mutlaka kontrol etmek gerekiyor."