Kahve, sağlıklı bir miktar tüketildiğinde pek çok fayda sağlamasına rağmen, aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Edanur Teksöz, fazla kahve tüketiminin vücuda olası olumsuz etkilerini sıraladı.
BİLİNMEYEN ZARARLARI ORTAYA ÇIKTI
Fazla kahve tüketimi uyku düzenini bozabilir, anksiyete seviyelerini artırabilir ve mide asidini yükseltebilir. Ayrıca kahvenin kafein içeriği de önemli bir faktördür; örneğin bir fincan filtre kahve yaklaşık 95 mg kafein içerebilir. Ancak kararında tüketilen kahve, metabolizmayı hızlandırma, bilişsel fonksiyonları artırma ve bazı kronik hastalıkların riskini azaltma gibi yararlar sağlayabilir.
Diyetisyen Edanur Teksöz kahveyi doğru tüketmenin bilinmesi konusunda herkesi uyardı ve aşırı tüketim sonucunda oluşabilecek zararları açıkladı.
Fazla miktarda kahve içmenin sindirim sistemini aşırı uyardığını söyleyen Diyetisyen Edanur Teksöz, “Aşırı kahve tüketmek, midedeki asit salgısını artırması sonucu rahatsız edici olabilir. Bu yüzden ülserli hastaların kahve tüketmesi önerilmez. Kafeinin merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde de uyarıcı etkisi vardır. Fazla tüketildiği zaman kalp çarpıntısı, uykusuzluk, gerginlik ve baş ağrısı yapabilir. Kansızlık sorunu bulunan kişilerde ise aşırı kahve tüketimi, besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir” ifadelerini kullandı.
KAHVENİN FAYDALARI NELERDİR?
Diyetisyen Edanur Teksöz, kahvenin dünya çapında popülerliğine vurgu yaparak, "Kahve, merkezi sinir sistemini uyarıcı etkileri, eşsiz tadı ve aromasıyla dünya çapında en çok tüketilen içeceklerden biridir," şeklinde konuştu. Teksöz, kahvenin küresel popülerliğini bu özelliklere bağlıyor. Dyt. Teksöz, kahvenin sağlığa faydalarını sıraladı:
- - Karaciğer kanseri ve hastalıklarını azaltır.
- - Tip 2 diyabet riskini azaltır.
- - Obezite riskinin azaltır, yağ yakımını arttırır, vücut yağ oranını azaltır, tokluk hissi yaratır.
- - Parkinson hastalığı riskini azaltır.
- - Bunama ve Alzheimer hastalıklarını azaltma olasılığı vardır.
- - Sinir sistemine uyarıcı etkisi vardır. Yorgunluk giderici ve ağrı kesicidir.
- Kardiyovasküler hastalık riskinde azalma veya artış olduğu ile ilgili çelişkili sonuçlar olsa da genel olarak bir antioksidan kaynağı olan kahvenin, inflamasyonu inhibe ederek, kardiyovasküler ve diğer inflamatuvar hastalık riskini azalttığı bulunmuştur.
- Kalp yetmezliği riskinde azalma ve kan basıncında artış etkisi vardır.
- Kas erimesinde azalma ve kas gücünde, ağırlığında ve dayanıklılığında artış, zedelenmiş kaslarda iyileşme gibi olumlu etkileri vardır.
- Kırışıklıkların azalması, peeling ve antiselülitik etki, antiaging gibi etkileri vardır.
- Oksidatif streste azalma görülmektedir.
KAHVENİN BESİN DEĞERLERİ
Kahve, kurutulmuş bitki tohumlarından üretildiğinden, her 100 gramında yaklaşık 300 kalori bulunabilir. Bu içecek, düşük düzeyde protein ve B vitaminleri ile mineraller içermesiyle bilinir ve özellikle potasyum bakımından zengindir.
Ancak, kahvenin günlük tüketim miktarı genellikle az olduğu için genel beslenme üzerinde önemli bir etki yaratmaz. Mesela, bir fincan kahve yalnızca 2-3 kalori sağlar ve bu miktar yaklaşık 25-30 gram potasyum içerir. Eğer kahveye ekstra şeker ya da süt ilave edilirse, bu da içeceğin besin değerini etkileyebilir.
YEMEK SIRASINDA İÇİLMEMESİ GEREKİYOR
Diyetisyen Edanur Teksöz, doğru kahve tüketimi hakkında bilgiler verdi. Teksöz, "Kahve aslında kalorisizdir ancak eklenen süt, krema ve şeker ile kalori değeri artar. Yemek sırasında veya yemekten hemen sonra tüketilen kahve, vücudun çinko ve demir emilimini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden, öğünlerden en az 45 dakika sonra kahve içilmesi tavsiye edilir," dedi.
SABAH AÇ KARNINA İÇİLMEMELİ
Diyetisyen Edanur Teksöz, sabahları aç karnına kahve tüketmenin zararlarına dikkat çekti. Teksöz, "Sabahları aç karnına içilen kahve, mide rahatsızlıkları, uykusuzluk ve sinirlilik gibi sorunlara yol açabilir," ifadelerini kullandı. Öte yandan yapılan araştırmalar ışığında kahvaltıdan önce aç karna içilen kahvenin kan şekeri miktarını yüzde 50 artırıyor.
Öte yandan uykusuz kalan vücuda kahve içmek de kan şekerine daha fazla etki ediyor. Bu yüzden uzman diyetisyen, yorgun ve uykusuz hissedilen anlarda kahvaltı yapmadan kahve içilmemesi gerektiğini ifade etti.
GÜNLÜK KAHVE TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?
Diyetisyen Teksöz, yetişkinlerin güvenli olarak tüketebilecekleri günlük kahve miktarına dikkat çekti. Kafein açısından değerlendirildiğinde günlük 300 mg kahve tüketimini öneren Teksöz, bunun yaklaşık 3-4 fincan kahveye karşılık geldiğini ifade etti. Hamilelerde ise günlük 200 mg önerildiğinden bahsetti.