45 yaş ve üstü erkekler büyük tehlikede 'Bunu mutlaka yaptırmalı'

45 yaş ve üstü erkekler büyük tehlikede 'Bunu mutlaka yaptırmalı'

Türkiye'de her 100 erkekten 12'sini hayatının bir döneminde etkileyen ve en sık görülen ikinci kanser türü için bunu mutlaka yaptırılması gerekiyor.

Prostat kanseri, Türkiye'de her 100 erkekten 12'sini hayatının bir döneminde etkileyen ve en sık görülen ikinci kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda görülme sıklığı artan bu hastalıkta erken teşhis ve doğru tedavi ile hastaları kurtarmak mümkün.

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar, prostat kanserinde en önemli risk faktörünün yaş olduğunu belirterek şu uyarılarda bulunuyor:

"Prostat kanseri sinsice ilerlediğinden özellikle 45 yaşından itibaren PSA denilen kan testi ve rektal tuşe (parmakla muayene) yaptırmak hayati önem taşımaktadır. Ailesinde özellikle baba tarafında prostat kanseri olanların bu muayeneleri 40 yaşından itibaren yaptırması gerekir."

1682518988-5.webp

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Prostat kanseri erken dönemde herhangi bir belirtiye neden olmayabiliyor. İleri evrelerde ise idrar yapmada zorlanma, idrar akışında zayıflama, sık sık idrara çıkma, idrara kan gelme gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Prof. Dr. Özyar, bu şikayetlerin her zaman prostat kanseri anlamına gelmediğini, ancak PSA testinin ve rektal tuşenin erken teşhis için son derece önemli olduğunu vurguluyor.

1682518990-prof-dr-enis-zyar-removebg-preview.webp

YENİ NESİL TEDAVİ YÖNTEMİYLE TAM İSABET

Prostat kanseri cerrahi, radyoterapi ve hormonal tedavi gibi yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar, son yıllarda teknolojideki hızlı ilerlemeler sayesinde yeni nesil tedavi yöntemleri ile çok daha başarılı sonuçlar alınabildiğini belirtiyor. Bu yöntemlerden biri olan MRIdian yöntemi, MRI teknolojisini radyoterapi cihazıyla entegre ederek prostatın anlık ve net olarak görüntülenmesini sağlıyor. Bu sayede prostat dokusuna tam isabet eden ve çevre dokulara daha az zarar veren bir tedavi imkanı sunuluyor.

Prof. Dr. Enis Özyar'ın önerileri ise şu şekilde oldu:

“45 yaşından itibaren PSA testi ve rektal tuşe yaptırın. Ailenizde prostat kanseri hikayesi varsa 40 yaşından itibaren muayenelere başlayın. Prostat kanseri şüphesiyle muayene oldunuz ve PSA değerinizi yüksek çıktıysa doktorunuza danışın. Erken teşhis ve doğru tedavi ile prostat kanserini yenmek mümkün”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.