Evinde klima olanlar dikkat. Böyle kullanan yandı

Evinde klima olanlar dikkat. Böyle kullanan yandı

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, İstanbul ve diğer büyük şehirlerde klima kullanımında belirgin bir artış gözlemleniyor.

Klima kullanımının en önemli risklerinden biri, lejyoner hastalığı olarak bilinen hastalıktır. Bu hastalık, klimaların içinde bulunan bakterilerin neden olduğu bir zatürreye yol açabilir. Klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısı şartlarında üreyen bu bakteriler, ortam havasına dağılarak solunum yoluyla insanlara bulaşabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hastalığın görülme riski daha yüksektir.

i-18.webp

Uzmanlar, lejyoner hastalığı hakkında şu bilgileri veriyor, "Lejyoner hastalığı, Legionella Pneumophila adlı bakterinin sebep olduğu bir tür zatürredir. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde çoğalabilir ve havaya karışabilir. Salgınlar genellikle otellerde ve hastanelerde görülse de, tek tek vakalar da bildirilmiştir. Hastalık insandan insana bulaşmaz ancak solunum yoluyla bulaşabilir."

Özellikle şeker hastaları, alkol bağımlıları, kemoterapi gören hastalar ile kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan kişilerin bu hastalığa karşı daha savunmasız olduğunu belirten uzmanlar, sigara içmenin hastalığın oluşumunda en yaygın kolaylaştırıcı faktör olduğunu vurguluyor.

how-to-fix-the-error-code-ch42-for-lg-air-conditioner-1697792409-1.jpgKlimalarda üreyebilecek küf mantarlarının da sağlık açısından risk taşıdığını dile getiren uzmanlar, bu mantarların alerjik rinit ve alerjik astıma neden olabileceğini ifade ediyor.

Özellikle araçlardaki klimaların doğru kullanımının önemini vurgulayan uzmanlar, klimaların havasının doğrudan yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmesinin sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sorunların önlenmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Klima kullanımının sağlık risklerini azaltmak için uzmanlar, düzenli olarak filtrelerin temizlenmesini ve klimaların periyodik bakımını yapılmasını öneriyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.