Borsa İstanbul çakıldı devre kesici başladı: Japonya detayı ortaya çıktı

Borsa İstanbul çakıldı devre kesici başladı: Japonya detayı ortaya çıktı

Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününde rekor seviyede değer kaybederek iki kez devre kesti.

Borsa İstanbul, haftanın ilk işlem gününe yüzde 6,72'lik sert bir düşüşle başladı. Bu düşüşün ardından BIST'ten yapılan açıklamada, "Saat 09:55:22 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi devreye girmiştir." ifadesi kullanıldı. Borsa İstanbul'un saat 10.30 itibariyle tekrar işleme başlamasının ardından değer kaybetmeye devam etmesi sonucu tekrar devre kesti.

borsa-001.jpg

BIST 100 endeksi, haftanın ilk işlem gününe yüzde 6,72 kayıpla 9.769,69 puandan başladı. Açılışta, BIST 100 endeksi, bir önceki kapanışa göre 703,79 puan ve yüzde 6,72 oranında azalarak 9.769,69 puana düştü.

Bankacılık endeksi yüzde 7,79, holding endeksi ise yüzde 5,97 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en büyük kaybı bankacılık sektörü yaşadı.

Cuma günü düşüş eğiliminde olan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,01 azalışla 10.473,47 puandan kapatmıştı.

Küresel piyasalar, ABD'deki resesyon endişelerinin artmasıyla haftaya tarihi bir düşüşle başladı. ABD'deki resesyon korkusu, Asya piyasalarında da tarihi düşüşlere yol açarken, Japon pay piyasaları yüzde 13'ün üzerinde, Güney Kore ise yüzde 8,5'in üzerinde değer kaybetti. BIST 100 endeksindeki kayıpların yüzde 5'i aşmasıyla endekse bağlı devre kesici sistemi devreye girdi.

JAPONPA DETAYI ORTAYA ÇIKTI

Japonya'nın Nikkei 225 hisse senedi endeksi, ABD ekonomisinin beklenenden daha kötü durumda olabileceği endişelerinin tetiklediği yoğun satışlar nedeniyle bugün yüzde 8'in üzerinde değer kaybetti. Nikkei'de tek günlük en büyük çöküş, Ekim 1987'de "Kara Pazartesi" olarak bilinen günde yaşanmış ve endeks 3.836 puanlık veya yüzde 14,9'luk bir düşüşle kapanmıştı.

Borsa İstanbul'unda Japon piyasalarında yaşanan kayıptan etkilendiği öne sürüldü.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.