Bu meslek gruplarında erken emeklilik mümkün: İşte detaylar!

Bu meslek gruplarında erken emeklilik mümkün: İşte detaylar!

EYT'nin gündeme gelmesiyle birlikte, birçok kişi erken emekliliğin nasıl olacağı konusunda araştırma yapmaya başladı. Bazı meslek gruplarında erken emeklilik mümkün. İşte ayrıntılar...

AvazTurk.Com''da yer alan habere göre; Erken emekli olmak isteyen milyonlarca kişi, EYT''nin gündeme gelmesinin ardından konu üzerine araştırma yapmaya başladı. Erken emeklilikte hangi meslek grubundan çalışıldığı önemli. Bazı meslek gruplarının bir dilekçe ile erken emekli olabilmesi mümkün. İşte detaylar...

ERKEN EMEKLİLİKTE NE OLUR?

Erken emeklilik, kişinin normal emeklilik yaşından çok daha erken emekli olabilmesidir. Buda daha genç yaşlarda emekli olmak isteyen ve işlerinden ayrılmak isteyen kişiler başvurduğu bir yöntemdir. Fakat bu yöntem ile erken emekli olan kişiler normal emeklilikten daha az maaş verilecektir. Bu sebeple de erken emeklilik kararı vermeden önce bu konu ile ilgili biraz düşünmek gerekir.

Erken emeklilik olabilmek için yasada belirtilen meslek gruplarında çalışmak gerekmektedir. Belirlenen gruplarda çalışan herkes erken emeklilik hakkına sahip değildir. Erken emekli olabilmek için yasanın belirlediği iş kolu dahilinde çalışmak gerekmektedir.66944.jpg

HANGİ MESLEK GRUPLARI ERKENDEN EMEKLİ OLABİLİR?

Yıpranma payı, çalışanların mesleklerini nedeniyle yıpranma oranı yüksek olan kişilerin daha erken yaşta emekli olabilmesini sağlayan sistemdir. Çelikhanelerin çelik yapılan fırınları ile bunların teferruat ve eklentilerinden oluşan ikinci derecedeki fırınlarda ya da konvertörlerde yapılan işlerde çalışan kişiler erken emekli olabilirler.

Demir izabe fabrikalarında cevherin demire çevrilmesi işleriyle boru fabrikalarının fırın ve döküm dairelerinde yapılan işlerde çalışan kişiler erken emeklilik hakkından faydalanabilir.

Çalışanların mesleklerindeki yıpranmayı telafi edilmesi için hayata geçirilmiş sosyal güvenlik uygulaması kapsamından belirli mesleklerde çalışan kişilerin yine belli bir süre çalışmaları ile birlikte erken emekli olabilmeleri için belirli süre sınırı bulunmaktadır. Her meslek için belirlenen süre 5 yıl olarak sınırlanmıştır. Bu sınır yine meslek gruplarına göre değişkenlik gösterebilir.

Yıpranma payından yararlanmak için ise bazı şartlar talep edilmektedir. Bu şartlardan ilki, yeraltında çalışan işçiler için 1.800 gün olurken diğer sigortalıların 3 bin 600 gün FHSZ kapsamında çalışmış olmaları talep edilmektedir.

Haberimizin içeriğinde bahsedilen şartlar, erken emeklilik için gereken temel şartlardır. Fakat her meslek grubunun şartı değişkenlik gösterebilir Bu sebeple de, erken emeklilikle ilgili genel bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.