Tekirdağ'da verimli topraklarda yetiştirilen ve ata tohumları kullanılarak üretilen Tekirdağ soğanının hasat zamanı başladı. Bu tescilli soğan çeşidi, sağlığa faydası nedeniyle doğal antibiyotik özellikleriyle biliniyor ve marketlerde kilosu ortalama 30 lira civarında vatandaşa satılıyor.
Tekirdağ'da, ata tohumlarıyla yetiştirilen ve coğrafi işaret almış olan Tekirdağ soğanının hasadı için tarlalarda çalışmalar devam ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan hasat işlemi, öğleye kadar devam ediyor.
EYLÜL AYINA KADAR SÜRECEK
Bu yıl Tekirdağ genelinde 4 bin 630 dekarlık alanda ekimi yapılan tescilli Tekirdağ soğanından yaklaşık 5 bin 430 ton ürün elde edilmesi beklentiler arasında yer alıyor. Soğan hasat işlemi eylül ayına kadar süreceği bilgisi paylaşıldı.
Yerel çiftçi Günal Deveci, yaptığı açıklamada bu yıl yüksek verim beklediklerini aktararak, Tekirdağ soğanının geleneksel yöntemlerle ve ata tohumlarıyla yetiştirildiğini vurguladı. Ayrıca, çiftçi Deveci, coğrafi işaret almasıyla soğanın değerinin arttığını ifade etti.
MARKETLERDE 30 LİRAYA SATILIYOR
Tekirdağ soğanının İstanbul ve çevre illere satıldığını dile getiren Deveci, "Tohumlarımız ata tohumudur. Babamızdan kalan, 1940'lardan beri devam eden soğan yetiştiriciliği geleneğimiz var. Hala aynı tohumları kullanmaktayız. Burada herkesin kendi tohum döngüsü bulunmakta ve bu tohumlar nesilden nesile aktarılmaktadır." dedi.
Öte yandan Deveci, Tekirdağ soğanının yüzde 85 oranında kuruluk içerdiğini vurguladı ve bu özelliğin soğanı piyasada daha değerli kıldığını söyledi. Ayrıca Günal Deveci marketlerdeki kuru soğan fiyatlarının 25 ile 30 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.