Resmi nikah ve dini nikah tartışmaları her geçen gün farklı bir boyut kazanıyor. Son yıllarda çok sık konuşulmaya başlanan Mehir detayı gibi pek çok dini nikah detayı, Türkiye’nin aldığı göçlerle de çok daha ön plana çıkmaya başladı. Ancak son olarak öyle bir sosyal medya paylaşımı geldi ki, görenler şaşkınlığını gizleyemedi.
Resmi nikahın kadın haklarını koruyan yanlarını hiçe sayan birtakım resmi olmayan uygulamalar, sosyal medyada gündeme gelmeye başladı. Bunlardan bir yenisi de “dini nikah cüzdanı” oldu. Paylaşılan bir videoda “Dini Nikah Akdi Cüzdanı” adlı bir defter satışa sunuldu. Resmi hiçbir geçerliliği olmayan bu defter ile ilgili çok sayıda yorum yapıldı.
İÇERİĞİ PAYLAŞILDI
Tartışmalı sosyal medya platformu TikTok üzerinden bir sosyal medya hesabından paylaşılan görüntülerde, bir kadın elinde dini nikah cüzdanı tutarak tanıtımını yaptı. İçeriğindeki sayfaların detaylarını gösteren kadın, defteri “orijinal damgalı” diye tanıttı.
“Dini Nikah Akdi Cüzdanı” adlı defterin içinde en önemli kısım olarak bahsettiği sayfayı açan kadının “Bu da Mehir cinsini ve miktarını, şahitler ve nikahı kıyan imamın imzası ile kayıt altına aldığımız Mehir senedimiz” ifadelerini kullandığı duyuluyor. Defterin bu kısmını nikahı kıyan kişinin doldurabileceğini söyleyen şahıs, sonrasında çocuk bilgilerinin bulunduğu sayfaya geçiyor.
Defterin içeriğinde Mehir ve çocuk bilgisi sayfalarının dışında ilk sayfalarda nikahın tescili, İslam’da evlilik ve önemi, huzur dualarının yanı sıra nikah duaları ile İslam’ın 32 ve 52 farzlarının yer aldığı sayfalar bulunuyor.
SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde resmi nikahın öneminin her fırsatta vurgulanmasının gerekliliği artarken, son yıllarda çıkan bu yeni uygulamalar halk arasında infiale neden oldu. Sosyal medya üzerinde bu paylaşımı gören kişiler, kendilerini tutamadı ve yorum yapmaktan geri durmadı.
Bir sosyal medya kullanıcısı, “eğitimden dini nikaha kadar şeriat kapımızda. Bir de eksik bu dini nikah cüzdanı. 2-3 ve 4. Hanımları da yakın gelecekte ilave ederler” yorumunda bulundu.
Başka bir kullanıcı ise 8 çocuk için ayrılmış sayfanın görselini paylaşarak esprili bir dille “Beğenmedim. 9’uncu çocuğumu nereye yazacağım?” yorumunu yaptı.
Bazı eleştiriler ise şu şekilde yapıldı:
“Resmi anlamda hiçbir geçerliliği yok bu cüzdanın. Dini nikahı resmi nikah gibi göstermek isteyen bir zihniyetin ürünü. Kadınları değersizleştirmeye ve gayri resmi ilişkilere zemin hazırlamaya yol açabilir. Bununla birlikte cumhuriyetten şeriata dönüşümün toplumsal adımlarından birisi...”
“O ay yıldızı kaldırsın oradan”
“Allah katında kıyıldığına inanılan bir nikahın beşeri yollarla belgelenebilmesi mümkün değildir. Saçmalık!”
“Bunu bile medeniyetten çalmışlar”
“Nikah'ın esprisi, devletle olan ilişkini düzenliyor. Mirastır, maaştır, vergidir şudur budur… Devletin çıkarmadığı nikah cüzdanı anca kırtasiye ürünüdür.”