Dolandırıcılar yapay zeka ile donandı! Tek bir kelimenize borç yazılacak

Dolandırıcılar yapay zeka ile donandı! Tek bir kelimenize borç yazılacak

Bir sosyal medya kullanıcısı, ‘internet taahhüdü yenileme kampanyası’ adı altında, oynanan oyunu ifşa etti.

Bir sosyal medya kullanıcısı, 0850 ile başlayan numaralardan yapılan dolandırıcılık girişimlerine dikkat çekti. Bu numaralardan arayan kişilerin "İnternet taahhüt sürenizin sonuna geldiniz" gibi ifadeler kullanarak, yapay zeka destekli yöntemlerle kişileri dolandırmaya çalıştığını ifade etti.

Bu tür aramalar, vatandaşların dikkatini çekecek ve güvenlerini kazanacak şekilde tasarlanarak cep yakıyor. Vatandaşlar, bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı uyanık olmalı ve güvenilir olmayan kaynaklardan gelen aramalara karşı temkinli yaklaşmalıdır.

yapayzekaa.jpg

Telefon dolandırıcılığı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha da karmaşık hale geliyor. Dolandırıcılar, yapay zeka kullanarak ünlü kişiliklerin görüntü ve seslerini taklit edebiliyor, bu da vatandaşları yanıltarak onları mağdur edebiliyor. Bir sosyal medya kullanıcısının paylaştığı video, bu konuya dikkat çekiyor. Videoda, 0850'li bir numaradan aranan kişi, "İnternet taahhüt sürenizin sonuna geldiniz" şeklindeki otomatik bir mesajla karşılaştığını anlattığı bir video paylaşımı gerçekleştirdi.

dolandiricilikh.jpg

Telefon dolandırıcılarının bu tür teknikleri kullanarak insanları kandırmaya çalıştığı, vatandaşların ise bu tür aramalara karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan vatandaş videoda, “Hepinize bu tür telefonların geldiğini biliyorum. Bana da sıkça geliyor. Dolandırıcılarla uğraşmayı seviyorum, bu yüzden telefonu başından sonuna kadar dinledim” ifadelerini kullandı.

SAKIN ‘EVET’ DEMEYİN

Sosyal medyada videoyu yayınlayan vatandaş, operatörün kendisine “Sesimi net alabiliyor musunuz?” diye sorduğunu söyledi. Telefonu açan kişilerin “evet” demesi üzerine, seslerinin kopyalanabileceğini söyleyen vatandaş, sonrasında yüksek borçlarla karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti.

yapay-zeka-veri-merkezi-001.jpg

Olayla ilgili detay veren kullanıcı, “Tuşlama yapmanızı istediklerinde kesinlikle tuşlama yapmayın. ‘Evet’ cevabını verdikten sonra, bayram arifesine birkaç gün kala bu olay gerçekleşti. Bugün resmi tatil olmasına rağmen sabah beni bir avukat aradı ve beni borçlandırdıklarını söyledi. Güya sesli kayıtta ‘evet’ dediğim onay olarak gösteriliyormuş. Sesli kaydı bana dinlettiler, konuyu bilmeseydim gerçekten çok şaşırırdım” şeklinde ifadelerde bulundu.

TEHLİKESİNE KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI

Yapay zeka teknolojisine karşı dikkat edilmesi konusunda uyaran vatandaş, sesin bile bu teknolojiyle kopyalanarak istenilen yerde kullanılabileceğine dikkat çekti.

Ayrıca, dolandırıcıların yapay zeka ve gelişmiş teknolojiler kullanarak devlet yetkililerinin ve ünlü kişilerin seslerini ve görüntülerini taklit edebildikleri belirtiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.