Dolapları doldurun yüzde 43 zam geliyor

Dolapları doldurun yüzde 43 zam geliyor

Her geçen gün zam yağmuru devam ediyor. Son olarak o ürüne zam daha geliyor.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TÜSEDAD), çiğ süt üretim maliyetlerinde yaşanan artışlara dikkat çekerek, üretici fiyatlarının yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Temmuz ayında gerçekleştirilen zammın ardından, çiğ süt üretim maliyetinin 17,54 TL'den 21,05 TL'ye çıkarılması gerektiği belirtildi. Bu durum, maliyetlerde yüzde 43,6 oranında bir artışı ifade ederken, sektörde yeni bir fiyat düzenlemesi ihtiyacını gündeme getirdi. TÜSEDAD'ın açıklamasında, güncel maliyetler ve önerilen fiyatlara dair ayrıntılar paylaşıldı.

MALİYETLERDE ÖNEMLİ ARTIŞ

sut-e5ai-cover.jpgTÜSEDAD, yem, elektrik ve mazot fiyatlarındaki ciddi artışlara vurgu yaparak, bu durumun çiğ süt üretim maliyetlerini yüzde 3,2 oranında artırdığını belirtti. Elektrik ve mazot gibi girdiler, süt üretiminde kritik öneme sahip olup, fiyatlarındaki yükseliş üretim maliyetlerini doğrudan etkiliyor. Ayrıca, hayvan kesim fiyatlarındaki düşüşün de süt üreticileri üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu ifade edildi.

TÜSEDAD, süt maliyetlerine yüzde 20 kar marjı eklenmesi gerektiğini ve böylece güncel süt fiyatının 21,05 TL olması gerektiğini vurguladı. Bu fiyat güncellemesi ile sektörün dengede kalacağı ve hem et hem de çiğ süt üretiminin sürdürülebilir olacağı kaydedildi. Ulusal Süt Konseyi'nin 1 Mayıs 2024 tarihli açıklamasına göre, mevcut tavsiye edilen süt fiyatı 14,65 TL iken, TÜSEDAD'ın önerisiyle bu rakamın yüzde 43,6 oranında artarak 21,05 TL'ye ulaşması öngörülüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.