SGK Uzmanı Çetin Ateş, emekli maaşlarının düşük olmasının sebebini ‘EYT’ detayı ile ortaya çıkardı.
SGK Uzmanı Çetin Ateş, emekli maaşlarının düşük olmasının sebebini ‘EYT’ detayı ile ortaya çıkardı.
Milyonlarca emeklinin maaşına Ocak ayında yüzde 49,25 oranında zam gerçekleştirildi. Yapılan zam 6 bin 700 TL ve altında kök aylığı alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerini etkilemedi. Bu sebeple en düşük emekli aylığı 10 bin TL olarak ortaya çıktı.
Açlık sınırının asgari ücreti geçtiği bugünlerde emeklilerin 10 bin TL maaş ile geçinmesi güç duruma gelmiş durumda. Öyle ki emekliler maaşlarına ekstra bir düzenlemenin gelmesini istiyor. Bu konuda ise seyyanen zam, intibak yasası ve maaş artışı gibi konular talep ediliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ise emekliler için Temmuz ayındaki zammı işaret etmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ise 6 aylık enflasyon farkı dışında bir artışın yapılmayacağını belirtmişti. Ancak, emeklilerin tepkileri ve muhalefetin gündeme getirmesi ile AK Parti’nin Merkez Yürütme Kurulu toplantısında emekli maaşlarında düzenlemenin konuşulacağı aktarılıyor.
Emekliler ise seslerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışıyor. Ancak emekliler, maaşlarının bu kadar düşük olmasının bir sebebinin ise aylık bağlama oranının 2008 sonrası değişmesine bağlıyor. Aylık bağlama oranında yapılan değişik ile 2008 sonrası emekli olanlar arasında kök maaş farklılıkların doğdu.
Kök maaş dışında emekli aylıkların düşük olmasının bir sebebi daha ortaya çıktı. SGK Uzmanı Çetin Ateş, Mak Haber YouTube yayınında açıkladı. Ateş, EYT konusunu işaret ederek açı gerçeği söyledi. Ateş, iktidarın EYT’yi çıkararak emekli sayısının artırdığını ve bu olayın maaşları geri çekmek adına yaptıklarını söylemesi gündeme damga vurdu.
Ateş, “10 milyon emekliye vereceğimiz parayı, 20 milyon emekliye veririz’ diyerek iktidar konuyu çözeceğini düşündü. SGK'ya ayrılan yıllık bütçeyle de bu kanıtlandı” dedi.
Erken emeklilik, normal emeklilik yaşı olan 65 yaşından önce emekli olmayı sağlar. Bu durum genellikle iktidar tarafından yapılan kanunlar, bireylerin daha erken bir yaşta emekli olmak istemesi veya sağlık sorunları, işsizlik gibi sebeplerle zorunlu emekli olma durumu olarak bilinir.