Emeklilik fırsatı ayağınıza geldi! 10 yıl prim dolduran turnayı gözünden vurdu

Emeklilik fırsatı ayağınıza geldi! 10 yıl prim dolduran turnayı gözünden vurdu

Uzun süre sigortalı olarak çalışma imkanı olmayan veya daha erken emekli olmak isteyenler için kısmi emeklilik seçeneği geldi.

Yeteri kadar prim günü olmayanlar için emeklilik hayali artık bir adım daha yakın. Sigorta başlangıcına ve bağlı olunan kuruma göre değişkenlik gösteren düzenlemeler, 10, 12.5 ve 15 yıl primle emekli olma imkanı sunuyor.

10 YIL PRİMİ OLANLARA EMEKLİLİK FIRSATI

EYT Kapsamında Emeklilik, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olan SSK’lı vatandaşlar için kısmi emeklilik kapısı aralanıyor. Bu grupta yer alan vatandaşlar, 3600 prim gününü tamamlayıp ilgili yaş sınırına ulaştıklarında emekli olabiliyor.

Picture background

Kadınlar 50, erkekler ise 55 yaşını doldurduklarında emeklilik hakkını kullanabiliyorlar. Bu sürecin sonunda emekli aylığı, üç şartın son gerçekleştiği tarihe göre hesaplanıyor.

TARIM İŞÇİLERİNE ÖZEL İMKANLAR

Tarım işçileri için ise 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü şartı bulunuyor. 1984 yılından itibaren tarım sektöründe çalışanlar sosyal güvenlik kapsamına alındı. Ayrıca yaş sınırı olmaksızın emekli olma hakkı tanındı.

Picture background

2008 sosyal güvenlik reformundan önce bu haklara sahip olan tarım işçileri, EYT düzenlemesiyle de avantajlarını koruyor.

12.5 YIL PRİMLE EMEKLİLİK

SSK’lı vatandaşlar için yeni şartlar, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar için prim gün şartı 4500 güne yükseltildi.

Picture background

Bu da yaklaşık 12.5 yıl prim ödeme anlamına geliyor. Ayrıca, 25 yıl sigortalı kalmış olmak ve ilgili yaş sınırını doldurmuş olmak gerekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.