Yeşil altında geri sayım başladı: Kilosunun değeri 600 TL’yi bulacak

Yeşil altında geri sayım başladı: Kilosunun değeri 600 TL’yi bulacak

Kilis'te 2 hafta sonra hasadı başlayacak olan Antep fıstığında yüksek rekolte beklentisi çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Türkiye'nin önde gelen fıstık üretim noktalarından birisi olan Kilis'te, yüksek rekolte beklentisi üreticiyi sevinç yarattı.

Hava durumunun mevsim şartlarına uygun gitmesi sayesinde bu sene 75 bin dekar alanda kurulu olan 1 milyon 500 bin fıstık ağacından 2 bin 500 ton fıstık toplandı.

Bu sene hasadın başlamasıyla birlikte yaklaşık olarak 5 bin ton fıstık elde edileceği tahmin ediliyor.

aw249904-01.jpg

“ÇİFTÇİLERİN UMUTLU BEKLEYİŞİ BAŞLADI”

Hasat için yüksek rekolte beklentisiyle geri sayım başladığını belirten Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, “Güneydoğu ve Kilis bölgelerinin önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının hasadında geri sayım başladı. Umutla hasadı bekleyen çiftçiler, bu sene geçen yıla oranla daha yüksek bir rekolte beklentisi içinde.” dedi.

aw249904-03.jpg

“REKOLTE YÜKSEK, İÇ DOLUMU DÜŞÜK”

Kent genelinde üretilen fıstık ağaçlarında sulama yapılan alanların dolum oranının daha da arttığını dile getiren Özdemir, “Rekolte fazla ama meyve tutumunda iç dolum oranının düşük olması sebebiyle fiyatların yüksek olacağını öngörüyoruz. Bu seneki rekoltenin fazla olmasına rağmen, aşırı sıcaklar ve soğuk hava sebebiyle bitkilerin tam çiçeklenme döneminde döllenme yapamaması, iç dolum oranını geriye çekti. Sulama yapılan alanlarda dolum oranı daha yüksek çıkarken, suyun meyve ağaçları için önemi de bir kez daha ortaya çıktı. Bu yıl geçen yıla oranla rekolte beklentimiz çok fazla. Ağaçlardaki meyve tutumuna baktığımız kadarıyla fıstıklarda iç dolumu çok az.” diye konuştu.

aw249904-04.jpg

“YEŞİL ALTININ FİYATININ 600'E KADAR ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

Fıstık ağaçlarında tutan meyve sayısının geçen yıllara oranla oldukça fazla olduğunu belirten Kilis Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kara, “Rekolte, tahminlerimizin çok üstünde oluşurken, iç dolum oranının düşük olması sebebiyle de fiyatların yüksek olacağını tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.

aw249904-07.jpg

Fıstık üretimini 30 yıldır sürdürdüğünü aktaran üretici Mehmet Sakar, “Hasadını yapacağımız fıstık ağaçlarının bakımı 30 senedir eksik edilmiyor. Fıstık ağaçlarında bu sezon rekolte geçen yıla oranla beklentimizin çok üstünde. Mevsim şartları nedeniyle içi boş olan fıstık oranı hemen hemen aynı. Ağaçlarda meyve tutumu bu şekilde devam ederse rekoltenin ve fiyatın yükselmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.