Hatay, Türkiye'nin verimli topraklarından biri olarak yaz mevsimiyle birlikte meyve ve sebze hasadının devam ettiği bir bölgedir.
Depremin etkisini hissettiği Hatay'da, yaralar iyileştirilmeye ve tarım işçileri 40 dereceyi aşan sıcaklarda emeklerini sürdürmeye devam ediyor.
Arsuz ilçesi Kurtbağı Mahallesi'nde doğal yollarla yetiştirilen ve hasadına başlanılan salatalıklar, tüketiciye satılmaya başlandı.
Ülkenin bir çok noktasına gönderilen yerli salatalık tarladan 5 TL'den alıcı bulurken tarım işçileri de günlük 700 TL yevmiye alıyor.
“GÜNLÜK YEVMİYE 700 TL, ÇOK YORULUYORUZ”
Kavurucu sıcakta salatalık hasat eden Ayşe Kasap (19), “Tarlamız komple 10 dönüm, salatalık yaklaşık 2 dönümlük alanda var. Şu an tarladan salatalığın satış fiyatı 5 TL. Günlük yevmiye 700 TL, çok yoruluyoruz.
Aşırı sıcak olduğu için dayanamıyoruz o yüzden erkenden başlıyoruz. Sabah saat 5-6'da tarlada oluyoruz. Havalar sıcak ve tarladaki salatalığın satış fiyatı 5 TL olduğu için bizi kurtarmıyor. 900 kilo çıkıyor bir ton çıkıyor. Salatalığı 1 buçuk ay filan oldu ekeli şu an 3-4 defadır oldu topluyoruz” ifadelerini kullandı.
SALATALIK FAYDALARI
Salatalık lariciresinol, pinoresinol ve secoisolariciresinol gibi etken maddeler içerir. Bu üç madde meme kanseri, yumurtalık kanseri, rahim kanseri ve prostat kanseri dahil olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskinin azalmasında etkilidir.
Salatalık vücudun ihtiyacı olan A, B ve C vitamini bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda daha fazla enerji sağlar.
Salatalık aynı zamanda lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sistemi sağlığını iyileştirir, kabızlığı önler ve tokluk hissini artırabilir. Salatalık, yüksek su içeriği sayesinde hidrasyonu artırır. Özellikle sıcak hava koşullarında veya egzersiz sonrası tüketildiğinde vücuttaki su dengesini korur.
Kemikleri güçlendirir.