Hasadı 15 gün önceden başladı! Suyunu içen hastalık nedir bilmiyor

Hasadı 15 gün önceden başladı! Suyunu içen hastalık nedir bilmiyor

Bu meyvenin suyunu içen hastalık nedir bilmiyor. Değişen iklim şartları nedeniyle bu yıl 15 gün erken başlandı.

Çubuk'un coğrafi işaret almış vişnesi, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescillenmiş olup, tarladan yurt içindeki pazarlara sunuluyor.

Her yıl ağustos ayının başında hasat edilen vişneler, değişen iklim koşulları sebebiyle artık 15 gün önce toplanmaya başlanıyor.

İlçe merkezinin yanı sıra Ağılcık, Aşağı Çavundur, Yukarı Çavundur, Kışlacık, Kuruçay gibi 20'ye yakın köyde toplanan vişneler için çalışma sabahın ilk ışıklarında başlanıyor.

aw245271-03.jpg

Kuruçay Köyü Dernek Başkanı ve üretici Ali Tohumcu, yaptığı açıklamada, “Coğrafi yapımızdan ve rakımın yüksek oluşundan dolayı vişnelerimizin çok kaliteli oluşması tamamen iklimsel olarak değerlendirilmekte ve şu anda ben iddia ediyorum ki Türkiye'de belki de en kaliteli vişneyi biz üretiyoruz” dedi.

aw245271-04.jpg

"1950'Lİ YILLARDA BİR YAŞLIMIZIN İKİ ADET VİŞNE AĞACINI KÖYÜMÜZE DİKMESİYLE SERÜVEN BAŞLIYOR"

Çubuk vişnesinin tarihini de anlatan Tohumcu, “1950'li yıllarda bir yaşlımızın iki adet vişne ağacını köyümüze dikmesiyle serüven başlıyor. Daha sonra Çubuk İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli bir ziraat mühendisinin bölgenin vişne üretimine elverişli olduğunun tespiti sonucu hibe şeklinde fidan dağıtımıyla bölgede vişnecilik destekleniyor. Çubuk'un turşusu, agat taşı, homaçası gibi vişne de coğrafi işaretli ürünlerinden bir tanesidir” ifadelerini kullandı.

Tohumcu, “Burada vişneler toplandıktan sonra üç ila dört türlü pazarlama şekli var. Bunun bir tanesi meyve suyu fabrikalarına gönderiliyor. Birisi İstanbul Hali'ne ve Ankara Hali'ne gönderiliyor. Bir de pazarcıların köyümüze gelip alımı şeklinde vişnenin pazarlanması var. Pazarlama yönünden bölgemizde Kuruçay köyü aktif bir köydür. Civar köylere de bu konuda destek olmaktadır” dedi.

aw245271-02.jpg

"HASAT 15 GÜN ÖNCESİNDEN BAŞLADI"

Tohumcu, “Meyve suyuna köyümüzden bir günde 20 ton ila 30 tonluk kamyon çıkar. O denli bir üretim çıkar günlük olarak. Bu süreçte genelde eskiden ağustos ayının 1'inde başlayıp kasım ayına kadar devam eden bir süreçti ama şimdi iklimler değişti. 15 gün öncesinden bu sene hasat başladı” diye konuştu.

aw245271-01.jpg

SUYUNU İÇEN HASTALIK NEDİR BİLMİYOR

Vişne suyunun faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği dikkat çeker. İçeriğinde bulunan C vitamini ve antioksidanlar, vücudun savunma mekanizmasını destekler, hastalıklara karşı direnci artırır. Düzenli tüketimi, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler, enfeksiyon riskini azaltır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.