Malatya, dünyaca ünlü kayısı başkenti olarak bilinir ve bu yıl bazı bölgelerinde kayısı hasadı başladı.
Kent, dünya genelinde kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmını gerçekleştiriyor ve 2024 yılında tahmini kuru kayısı rekoltesinin 107 bin tonun üzerinde olması bekleniyor.
Türkiye'nin Avrupa Birliği coğrafi işaret belgeli Malatya kayısısında bazı bölgelerde yeni dönem hasadı başladı.
Malatya'da 2024 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesinin 107 bin 517 ton olacağı açıklandı. Battalgazi ilçesine bağlı Çolakoğlu Mahallesi'nde bulunan çiftçiler, yeni sezonun verimli geçmesini umut ederek hasada başladı.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN HER DAİM YANINDA OLDUK”
Hasat yapan çiftçileri ziyaret edip çalışmalarında kolaylıklar dileyerek, yeni dönem hasadın bereketli olması temennisinde bulunan AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde AK Parti hükümetleri her daim çiftçinin yanında olmuştur. Bu anlamda 6 Şubat depremleri sonrası sulama altyapılarında yaşanan tüm olumsuzluklar kısa sürede giderilerek üreticilerimizin mağdur edilmemesi için tüm gayret gösterildi. Ziyaret ettiğimiz çiftçilerimizin bir takım talepleri oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kayısı alıma yapması bağlamında ki taleplerin sonuna kadar takipçisi olacağız. Hem iç pazar hem de dış pazarda yaş ve kuru kayısının piyasaya arzında memnun edici bir fiyat düzeyinin yakalanması ve bu durumun istikralı bir şekilde sürdürülmesi için tüm gayreti göstereceğiz“ dedi.
“KAYISI ON BİNLERCE AİLENİN GEÇİM KAYNAĞIDIR”
2024 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesinin 107 bin 517 ton olarak açıklandığını hatırlatan AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, “On binlerce ailemiz ekmeğini iaşesini kayısıdan elde ediyor. Bu kıymetli ürün yıllık olarakta Malatya’mıza 450 ila 500 milyon dolar katma değer sağlıyor. İlgili kurumlarımızın saha çalışmaları sonrasında 2024 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesi ise 107 bin 517 ton olarak açıklandı. Hasat sonunda 100 bin ton ihracatla 750 milyon dolar gelir elde etme hedefimiz var inşallah bu hedefi daha üst çıtalara taşımaya gayret göstereceğiz” diye konuştu.
KAYISININ FAYDALARI
Kayısı, beta karoten ve A, C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu sayede bağışıklığa katkı sağlar, vücudu hastalıklardan korur ve oksidatif strese karşı koruyucudur. Ayrıca kayısı bağırsak dostu olmakla birlikte cildi besler, göz sağlığını destekler ve tansiyonu dengeler.
Kabızlık gibi sindirim sorunlarının giderilmesinde etkilidir.
Kalsiyum açısından zengin bir meyve olan kayısı, kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar.
İçeriğindeki demir sayesinde kansızlığa iyi gelir.
Böbreklerde oluşan taşların azalmasında etkili rol oynar.
Yorgunluğun giderilmesine destek olur.
Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.