Damak çatlatan meyvenin hasadı başladı! Çiftçinin yüzünü güldürüyor 'Kilosu 16 TL'den satılıyor'

Damak çatlatan meyvenin hasadı başladı! Çiftçinin yüzünü güldürüyor 'Kilosu 16 TL'den satılıyor'

Lezzeti damakta yer eden, yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesinin ilk hasadı başladı. Başlayan hasat çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Hatay'ın verimli topraklarında başlayan erkenci karpuz hasadı, damak çatlatan lezzetiyle Almanya, Polonya, Rusya ve Arap ülkeleri başta olmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor. Ülke içinde ise çekirdekli karpuzun kilogramı 9 TL, çekirdeksiz karpuzun kilogramı 16 TL’den toptan satılıyor.

aw212810-06.jpg

Depremin yaralarını sarmaya çalışan Hatay'da, yaz mevsimiyle birlikte çeşitli ürünlerin hasadı da başladı. Erzin ilçesinde açık alanda yetiştirilen erkenci karpuzlar hasat edilmeye başlandı. Türkiye’nin en erken karpuz yetişen bölgelerinden biri olan Erzin’de üretilen karpuzlar; Almanya, Polonya, Rusya ve Arap ülkeleri başta olmak üzere yurt dışına gönderiliyor. Yurt içinde ise bu karpuzlar birçok şehre ulaştırılıyor. Çekirdekli karpuzun kilogramı 9 TL, çekirdeksiz karpuzun kilogramı ise 16 TL’den toptan satılıyor.

aw212810-07-1.jpg

"Şu anda normal karpuzlar 9 TL, çekirdeksiz olanlar ise 16 TL civarında"

Burnaz sahilinde çiftçilik yapan 28 yaşındaki Hamza İnce, 500 dönümlük arazisinde karpuz hasadına başladığını belirterek, “Burada 500 dönüm arazimiz var, karpuz ve yer fıstığı yetiştiriyoruz. Karpuz hasadına 22 Mayıs’ta başladık, ekimimizi 12 Şubat’ta yaptık, 12 Nisan’da bakımını gerçekleştirdik. Şu anda normal karpuzlar 9 TL bandında, çekirdeksiz olan ürünümüz ise 15-16 TL civarında.

Fiyatlar şu an için iyi, yurt içi piyasa için özel marketlere gönderiyoruz. Karpuz iş yükleyicileri ise günlük minimum 5 bin TL civarında kazanıyor, bu ücret yükledikleri kamyon veya tıra göre değişiyor” dedi.

aw212810-05.jpg

"Allah'a şükür, hem tonajdan, hem ürün kalitesinden, hem de fiyattan memnunuz"

Ürün kalitesinden memnun olduğunu ifade eden İnce, işçi bulma konusunda zorluk yaşadıklarını belirtti. “Şu anda Mardin ve Şanlıurfa gibi yerlerden işçi toplamaya çalışıyoruz. Toplamda 25-30 kişi zor bulduk, bu konuda ciddi sıkıntılarımız var.

aw212810-03.jpg

Hasadımız yaklaşık 15 gün sürüyor. Allah’a şükür, şu an için hem tonajdan, hem ürün kalitesinden, hem de fiyattan memnunuz. Erken hasat yapmamızın avantajı, denize yakın olmamızdan kaynaklanıyor.

Erken hasat sayesinde yüksek fiyatlara satış yapabiliyoruz. Şu an için sadece marketlere veriyoruz, dışarıya normal vatandaşa satışımız yok; gelen olursa aile olarak ikram ediyoruz. İhracat ürünlerimiz genellikle Polonya, Almanya, Rusya ve civar ülkelere gönderiliyor. Bu ürünler burada paketlenip, genellikle soğutmalı araçlarla yurt dışına gönderiliyor” diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.