Türkiye’de üretilen ve ihraç edilen ürünler numune alınarak kontrolleri yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda Insıde Eat Türkiye’nin yaptığı paylaşıma göre, Türkiye’den Fransa’ya ihraç edilen kuru incirlerde yüksek dozda aflatoksin tespit edildi.
Avrupa Gıda Güvenliği Uyarı Sistemi RASFF'ten yapılan bildirimde Türkiye'den Fransa'ya ihraç edilen kuru incirler de bir kez daha yüksek aflatoksin görüldü. Bu sebepten dolayı kuru incirler sınırdan geri çevrilerek iadesi yapıldı.
Ürünlerde izin verilenin 3 katı aflatoksin tespit edilmesi üzerine iade edilen kuru incirlerin akıbeti ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Ancak kuru incirlerde görülen aflatoksin maddesinin belirli bir düzeyden sonra kanser ve zehirlemeye yol açtığı biliniyor.
AFLATOKSİN NEDİR?
Aflatoksinler, Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus tarafından üretilen zehirli ve kanserojen maddeler olarak biliniyor. Ancak kansere sebebiyet vermesi için ürünün tespit edilen miktarın bin katı tüketilmesi gerekiyor.
Aflatoksin maddesi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nda tanımda yer alıyor. Aflatoksin ürünün tarladaki gelişimi, hasat edilmesi, depolanması veya son ürün haline getirilmesi sırasında ortaya çıkabilir. Aflatoksinler genellikle Antep fıstığı, yerfıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu ve incir gibi kurutulmuş meyvelerde bulunabiliyor.
Ayrıca Aflatoksin bulaşmış yem tüketen hayvanların sütlerinde ve ürünlerinde de görülebilir.