SGK, kayıt dışı istihdamı engellemek için geniş çaplı yeni bir çalışma için harekete geçti. SGK'nın bu çalışması kapsamında milyonlarca işçinin ve işverenin hesapları tek tek incelemeye alınacak.
SGK, 2024-2028 Strateji Planı kapsamında, sigortalı işçi çalıştıran, çalışanlarına sigorta yapmayan ya da yapılan sigortalarda sigorta primlerini düşük yatıran işyerlerine ve çalışan olmadığı halde kendini sigortalı gösterenlerin belirlenmesi için denetimlerine başladı.
SGK 2024-2028 Stratejik Planı'nda yer alan denetim ve kontroller yüzlerce işyeri ve çalışanın başını ağrıtacak türden.
GERİYE DÖNÜK DE İNCELENECEK
2023 yılda gerçekleştirilen denetimlerle, 112 bin 302 iş yerinin kayıt dışı çalıştığının belirlenmesi, SGK'yı bu denetimleri yenilemeye ve sıklaştırmaya sevk etti.
Denetimlerin hemen ardından yapılacak incelemeler sonucunda 5 yıl içinde 105 bin iş yerinin ve 700 bin kişinin daha kayıt altına alınması hedefleniyor.
2023 yılında SGK'nın değerlendirdiği şikayetler ve incelemeler sonucunda, toplamda 774 bin 258 kişinin sigortasız, kayıt dışı çalıştırıldığı belirlenmişti. 5 yıl içinde ise kayıt dışı çalışan 1 milyon 474 bin 258 kişinin sisteme dahil edileceği tahmin ediliyor.
SGK yürüttüğü bu çalışma ile yasal bir işte çalışarak istihdama katılan işçilerin çalışmalarının gün veya ücret olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına hiç bildirilmemesi ya da eksik bildirmesinin önüne geçmeyi hedefliyor.
Türkiye’de birçok şirket çalıştırdığı işçiyi ya hiç bildirmiyor, ya bildiriyor ancak çalıştığı gün sayısını eksik gösteriyor ya da çalışma gün sayısı tam gösteriliyor ancak sigorta primleri ödenen maaş miktarı üzerinden yatırmıyor.
Bu kayıt istihdam sonucunda SGK'nın gelirleri azaldığı gibi işçiler için de uzun vadede bir türlü emeklilik hakkına kavuşamıyor.