'Erkek ol' sözü hakaret mi? Yargıtay'dan emsal karar

'Erkek ol' sözü hakaret mi? Yargıtay'dan emsal karar

Tartıştığı kamu görevlisine 'erkek ol' ve 'yürekli ol' diyen kişiye 'hakaret' suçundan hapis cezası verildi. Yargıtay ise konuya son noktayı koydu.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, tartıştığı zabıta amirine ''Erkek ol'' ve ''Yürekli ol'' ifadelerini kullanan sanığın, hakaret suçundan aldığı hapis cezasını, bu ifadelerin hakaret değil ''Rahatsız edici söz'' kapsamında olduğunu belirterek verilen kararı bozdu.

Yargıtay'ın vermiş olduğu karara göre, Mersin'de yaşayan bir kişi, zabıta amirine ''Benim bir elemanıma bir şey olursa tek muhatabım sensin, erkek ol erkek, görevini yap'' şeklinde mesaj attı ve bir internet sitesi üzerinden ''Makamın hakkını veremiyorsan yapacak yürekli birine bırak, yürekli ol'' şeklinde paylaşım yaptı. Şikayet üzerine bu ifadeleri kullanan kişi hakkında ''Hakaret'' suçundan kamu davası açıldı.

Picture background

HAPİS CEZASI VERİLDİ

Mersin 5. Asliye Ceza Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesi uyarınca sanığa 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası verdi. Sanık, ifadelerinin hakaret içermediğini savunarak bu karara itiraz etti.

YARGITAY O KARARI BOZDU

Temyiz incelemesini gerçekleştiren Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanığın kullandığı ifadelerin ''Hakaret'' suçunu oluşturmadığına karar vererek mahkumiyet hükmünü bozdu.

Picture background

KARAR EMSAL NİTELİKTE

Kararın gerekçesinde, hakaret suçlamasına ilişkin korunan hukuki değerlerin "kişilerin onur, şeref ve saygınlığı" olduğu vurgulandı. Sanığın kullandığı sözlerin "onur, şeref ve saygınlığı rencide edici boyutta olmadığı" belirtilerek, "Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu kapsamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını ya da sövme fiilini oluşturması gerekmektedir." denildi.

Kararda ayrıca, "Sanığın kullandığı sözler rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu için hakaret suçunun unsurları oluşmadığı gözetilmeden, sanığın beraatı yerine mahkumiyetine karar verilmesi hukuka aykırıdır." ifadeleri yer aldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.