Erkeklerin köye girmesi yasaklandı! Meydan kadınlara kaldı

Erkeklerin köye girmesi yasaklandı! Meydan kadınlara kaldı

Bursa’nın 523 yıllık geleneği devreye girdi; köyün yönetimini kadınlar ele geçirdi. Erkeklerin köy girmesi jandarma tarafından engellendi.

Bursa'nın 721 yıllık tarihi olan Kozluören Mahallesi, 523. Geleneksel Yağlı Güreş ve Kadınlar Günü Pilav Şenliği'ne ev sahipliği yaptı. Sabah erken saatlerden itibaren köy meydanında toplanan erkekler, camiden yapılan anons sonrası köy işlerini eşlerine bıraktı. Muhtar mührünü, kahvehaneci ise tepsisini eşlerine teslim ederek köyü kadınlara emanet etti.

aw256195-07-nu0l.webp

Erkekler, köy dışında kurulan yağlı güreş alanında müsabakaları izlerken, jandarma köy girişlerinde nöbet tutarak erkeklerin köye girişini engelledi. Köyü tamamen kadınların yönettiği bu özel günde, kadınlar devraldıkları işleri yönettikleri gibi, meydanda toplanarak çeşitli eğlencelere de katıldı. Gün boyu devam eden etkinliklerde kadınlar, pilav ve ayran ikram edip, kahvede oyunlar oynadı, salıncakta sallandı. Erkekler ise gün boyu köy dışında kaldı, yağlı güreş etkinliklerini izleyip gelen misafirleri ağırladı. Gün sonunda köyde eğlenceler sona ererken, kadınlar günü dolu dolu kutladı.

aw256195-10.jpg

ROLLER YER DEĞİŞTİRDİ

523 yıllık geleneğin çıkış öyküsünden bahseden Kozluören Mahalle Muhtarı Mehmet Çalışkan, “Maddi imkânsızlıklalar nedeniyle bir süredir yapamadığımız geleneğimizin 523’üncüsünü bu yıl yapıyoruz. Bununla birlikte sabah saatlerinde protokolümüz ile birlikte mehter takımı eşliğinde köyden ayrıldık. Kadınlarımıza köyümüzü teslim ettik. Muhtarın eşi muhtar, bakkalın eşi bakkal, kahvehanecinin eşi kahvehaneci oldu. Köyümüze gelen misafirlerimize onlar hizmet edecek. Eskiden atalarımız savaş zamanı erkekler yokken kadınlarımız kendi ayaklarının üzerinde dursun diye böyle bir gelenek bırakmış. Biz de bu geleneği yaşatıyoruz” ifadelerini kullandı.

aw256195-12.jpg

KÖY GİRİŞİNDE JANDARMA BEKLEDİ

Kozluören Muhtarı Mehmet Çalışkan’ın eşi Emine Çalışkan, eşinin mührünü teslim aldığını ve muhtar olduğunu söyledi. Erkeklerin köyün dışında kaldığını söyleyen Çalışkan, akşam 18.00’a kadar erkeklerin gelmeyeceklerini söyledi ve “Şu an gelseler de içeri alınmayacaklar, köy girişinde jandarma ekipleri bekliyor. Onlar orada giriş çıkışları kontrol ediyor” dedi.

aw256195-04.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.