Çiftçi örtü altında yıl boyunca ürün alıyor ve iç pazarın yanı sıra 3 ülkeye de ihracat yapıyor.
Mustafa Uysal, Antalya'nın Aksu ilçesinde yaşıyor.
Taylandlı eşi Thipphawan'ın çok sevdiği papayayı üretmek için Kovid-19 salgını döneminde hobi olarak 230 metrekare alana dikim yaptı.
Aldıkları ilk ürünleri kendileri tüketen Uysal çifti, sosyal medyadaki paylaşımlarından sonra Türkiye'nin farklı illerinde yerleşik Uzak Doğululardan yoğun talep alınca hobilerini ticarete dönüştürmeye karar verdi.
10 ağaçla yetiştiriciliğe başlayan Uysal, bir dönüm sera kurdu. 185 ağaçla devam eden Uysal, uzun denemeler sonucunda Tayland'dan getirdiği tohumlardan Kakdam (Sri Siam) cinsi papaya üretmeye başladı.
Yıl boyu meyve veren ağaçlardan, tanesi 1-7 kilogram arasında değişen ürün alan Uysal, yeni cinsle birim alandan da daha fazla getiri sağlıyor.
SARISI MEYVE, YEŞİLİ SEBZE OLARAK SATILIYOR
Uysal hobiden çıkıp lif oranı, vitamin, mineral ve güçlü antioksidan özelliğine sahip papaya üretimini ticari boyuta taşıdı. Çiftçi, bir ağaçtan yıllık 50-60 kilogram ürün aldığını söyledi.
Türkiye'de yaşayan Tayland ve Endonezyalılar başta olmak üzere Uzak Doğuluların papayayı çok tercih ettiğini söyledi. Yetiştirdiklerinin yanı sıra diğer üreticilerden de ürün satın alarak talebi karşılamaya çalıştığını ifade etti.
Papayanın sarısının meyve, yeşilinin sebze olarak satıldığını anlattı. Papayayı Gürcistan, Irak ve Bulgaristan'a gönderdiğini özellikle Gürcistan'dan yoğun talep olduğunu ifade etti. Orada çok fazla Uzak Doğu restoranı olduğunu ve Türkiye'de yaşayan Uzak Doğululardan da talebinde çok olduğunu sözlerine ekledi.
"YILIN 12 AYI MEYVE VERİYOR, GETİRİSİ ÇOK YÜKSEK"
Mustafa Uysal önce iki tür papaya denediklerini ve istenilen ürünü alamadıklarını söyledi.
İki defa seradaki tüm ürünleri sökmek zorunda kaldıklarını ayrıca Tayland'dan tohum getirip, profesyonel fidecilerde çimlendirdiklerini belirtti. Yeni denedikleri türde çok başarılı olduklarının altını çizen çitftçi, bu ürünün çok ciddi talep gördüğünü ve yılın 12 ayı meyve verip, getirisinin çok yüksek olduğunu söyledi.
"PAPAYA DOLUYU, AŞIRI YAĞMURU SEVMEZ"
Uysal sözlerine şöyle devam etti:
Papayanın anavatanı Güney Amerika'da papaya Hindistan cevizi gibi yuvarlaktır. Ancak bizden talep edilen uzun cinsiydi. Daha çok salatada kullanıyorlar. Yeşil olarak satıyoruz. Örtü altında olması kışın soğuktan koruyor. Papaya, doluyu, aşırı yağmuru sevmez, dibinin çamur olmaması gerekiyor. Çamur olduğunda kökten çabuk çürüyor, ağaç ölüyor. Onun için bakımı özenle yapılmalı.
Thipphawan Uysal da papayayı sevdiğini, Tayland'da salatasının çok tüketildiğini ifade ederek, kahvaltı için reçelini de yaptığını aktardı.