Aydın’ın Nazilli ilçesinde ürettikleri ürünü Japonlara tattıran girişimci aile Japonları bu lezzetin müdavimi yaptı. Aydın kestanesinin ismi yurt dışına kadar taştı. Kestaneler yurt içi ve yurt dışında ilgi görüyor.
Kestane şekeri başta Uzak Doğu Ülkerleri olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
HASADI BİR HAYLİ ZOR
Üreticiler hasat ederken epey bir mesai harcıyor. Dikenli kabuğundan ayrılan kestanelerden daha sonrasında kestane şekeri elde ediliyor.
AYDIN KESTA ŞEKERİYLE ADINI DUYURMA İSTİYOR
Türkiye’de kestane üretiminde adını zirvelere taşımış olan Aydın artık adını kestane şekeriyle duyurmak istiyor. Şuan da oldukça iddialı bir şekilde kestane şekeri üretmeye devam eden Nazilliler ürettikleri kestane şekerini tüm Dünyaya dağıtıyor.
400 TON KESTANE İŞLENDİ
Nazilli ilçesinde yıllık ortalama 400 ton kestane işlenerek kestane şekeri elde ediliyor. Bu üretim aynı zamanda da istihdama büyük katkı sağlıyor.
JAPONLAR BU LEZZETİN MÜDAVİMİ
Aydın Nazilli’de üretim yapan Mustafa Çetin, Kestaneden elde ettiği doğal kestane şekerini dünya markası haline getirdi. 15 yıl önce Japonlara sevdirmeyi başardığı kestane şekerinin sırrını açıkladı
NAZİLLİ’DE ÜRETİLEN KESTANE ŞEKERİNİN SIRRI
Kestane şekeri üretilirken herhangi bir glikoz şurubu ya da katkı maddesi kullanmadıklarını açıklayan Çetin en kaliteli kestanelerden üretim yaptıklarının altını çizdi.
Her kestaneyi tek tek elden geçiriyoruz. İtalya veya diğer illerde yapılanlar gibi olmadığı için bizim ürettiğimiz doğal kestane şekeri çok seviliyor ifadelerini kullandı.
Ekim ayında başlayan hasat kasım ayında şekere dönüştürülerek birçok bölgeye gönderiliyor.
Metin Çetin tek tek hangi bölgelere gönderdiğini sıraladı,
- İzmir
- Samsun
- Antalya
- Ankara
- Muğla
- İstanbul
ÜRETİLME SÜRECİNİ ANLATTI
"Nazilli'nin yüksek rakımlı Aksu ve Işıklar mahallelerinde hasat edilen ‘Şekerci’ adı verilen kestaneler, üzerindeki dikenden daha kolay çıkartılabilmesi için yaklaşık bir ay kuyularda bekletiliyor. Kuyulardan çıkartılan kestaneler kabuklarından ayrıldıktan sonra işletmeye getiriliyor.
Sıcak suda 5-10 dakika haşlanan kestaneler dış kabuklarından ayrılması için çalışanlarımız tarafından tek tek elden geçiriliyor. Boyutuna göre ayrılıyor. Kestaneler şuruba batırılmadan önce dağılmaması için tüle sarılıyor. Kıvama ulaştıktan sonra tüller açılıyor.''
Haşlanan kestaneler yıkanıyor ve dinlendirildikten sonra ambajlanıyor.