Eşi seviyor diye hobi olarak üretti, üç ülkeye satmaya başladı

Eşi seviyor diye hobi olarak üretti, üç ülkeye satmaya başladı

Antalya’da yaşayan bir üretici, giriştiği denemeler sonucu elde ettiği topik meyveyi iç pazarın yanı sıra 3 ülkeye daha ihraç ediyor.

Antalya'nın Aksu ilçesinde yaşamını sürdüren Mustafa Uysal isimli emekli vatandaş, Taylandlı eşi Thipphawan’ın sevdiği tropik meyve papayayı üretmek için korona virüs salgını döneminde 230 metrekarelik alana hobi olarak dikim yaptı.

Elde ettikleri ilk ürünleri kendileri tüketen Uysal çifti, Türkiye'nin farklı kentlerine yerleşmiş Uzak Doğululardan talep almaya başlayınca hobilerini ticarete dönüştürme karar aldı.

1.webp

10 ağaçla başladığı yetiştiriciliği kurduğu serada 185 ağaçla sürdüren Uysal, uzun denemelerin ardından Tayland’dan getirttiği tohumlardan Kakdam (Sri Siam) cinsi papaya üretmeye başladı.

Sene boyunca ağaçlardan, tanesi 1 ila 7 kilogram arasında değişen ürün elde eden Uysal, birim alandan da yeni cinsle daha fazla getiri sağlıyor.

6-1.webp

YEŞİLİ SEBZE, SARISI MEYVE OLARAK SATILIYOR

Vitamin, mineral, güçlü antioksidan ve yüksek lif oranına sahip papaya üretimini hobiden ticari boyuta taşıdığını anlatan Uysal, yılda bir ağaçtan 50 ila 60 kilogram arasında ürün aldığını belirtti.

Türkiye'de yaşayan Uzak Doğuluların papayayı çok sevdiğini ifade eden Uysal, talebi karşılayabilmek için yetiştirdiklerinin yanı sıra diğer üreticilerden de ürün satın aldıklarını kaydetti.

5.webp

Papayanın yeşilinin sebze, sarısının da meyve olarak satıldığını aktaran Uysal, “Bulgaristan, Gürcistan ve Irak’a gönderiyorum. Gürcistan'dan özellikle yoğun talep var. Orada da çok fazla Uzak Doğu restoranı bulunuyor.” diye konuştu.

2.webp

Uysal, sözlerine şu şekilde devam etti:

“İki kez seradaki tüm ürünleri sökmek zorunda kaldık. Tayland'dan tohum getirip, profesyonel fideciler ile çimlendirdik. Yeni denediğimiz türde oldukça başarılı olduk. Çok ciddi talep görüyor bu ürün. Senenin 12 ayı meyve veriyor ve getirisi çok yüksek. Papayanın anavatanı Güney Amerika. Hindistan cevizi gibi yuvarlaktır. Fakat bizden istenen uzun cinsiydi. Daha çok salatada kullanılıyor. Yeşil olarak satıyoruz. Örtü altında yetiştirilmesi kışın soğuktan koruyor. Papaya, doluyu ve aşırı yağmuru sevmez. Dibinin de çamur olmaması gerekiyor. Çamur olduğu zaman kökten çürüyor. Ağaç ölüyor. Onun için özenle bakımı yapılmalı.”

4.webp

Thipphawan Uysal da papayanın Tayland'da salatasının çok tüketildiğini, kendisinin de çok sevdiğini ve kahvaltı için reçelini yaptığını söyledi.

3.webp

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.