Ticaret Bakanlığı'nın geliştirdiği Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile emlak ilanları artık daha güvenilir olacak. Bu sistem, sahte ilanların, spekülatif fiyat artışlarının ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesini amaçlıyor.
15 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek bu düzenleme ile emlak ilanları yalnızca yetkilendirilmiş kişiler tarafından verilebilecek ve Bakanlık tarafından sıkı bir şekilde denetlenecek.
Bakanlığın hayata geçirdiği EİDS, 15 Eylül'de faaliyete geçecek ve yılbaşından itibaren emlak ticaretinde zorunlu olacak. İlanlar, taşınmaz sahipleri veya bu kişilerin yakınları ya da yetkilendirilmiş işletmeler tarafından verilebilecek.
Ticaret Bakanı Bolat, düzenleme hakkında bilgi vererek yetkilendirmenin e-Devlet üzerinden yapılacağını ve yetki belgesi bulunmayan emlakçıların ilan girişi yapamayacağını ifade etti. Bolat, düzenlemenin, ilan kirliliğini ve tüketici mağduriyetlerini önlemeyi hedeflediğini belirtti ve mevzuata aykırı davrananların 158 bin 460 liraya kadar idari para cezasıyla karşılaşabileceğini vurguladı.
"SİSTEME ENTEGRE OLMAKSIZIN VERİLEN TÜM İLANLARI DENETLEYECEĞİZ"
Bolat, uygulama kapsamında elektronik ortamda yayımlanan tüm emlak ilanlarının sisteme dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla ilanların farklı mecralardan yayımlanmasına izin vermeyeceğiz. Sisteme entegre olmamış tüm ilanları sıkı denetim altına alacağız ve doğrulama yapılmadan yayımlanan ilanları kaldırıp gerekli idari yaptırımları uygulayacağız."
Bolat, aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilmesi ve ilanlarda ada parsel bilgilerine yer verilmesi konularında sektörde bazı fikir ayrılıkları olduğunu belirtti. "Bakanlık olarak tüm talepleri titizlikle değerlendiriyoruz ve vatandaşlarımız için en uygun sistemi oluşturmak için çalışıyoruz.
Şu an taşınmaz sahibinin birden fazla emlakçıya ilan yetkisi vermesi mümkün. Ayrıca, yönetmelik gereği emlak işletmelerinin, ilanlarında il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerine yer vermesi zorunludur.
Bu zorunluluk, EİDS'nin getirdiği yeni bir yükümlülük değildir, sistemle aynı uygulama devam ediyor. Bakanlık olarak sektördeki tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak sistemi geliştirmeye devam edeceğiz."