O araçların hepsi sıfırıyla değiştirilecek! Yargıtay noktayı koydu

O araçların hepsi sıfırıyla değiştirilecek! Yargıtay noktayı koydu

Sıfır kilometre satın aldığı araçta değişik bir koku hisseden ve bunun üzerine firmayla görüşen ancak olumlu bir cevap alamayan vatandaş olayı yargıya taşıdı. Yargıtay emsal bir karara imza atarak aracın yenisi ile değiştirilmesine hükmetti.

Ankara’da yaşayan bir vatandaş, bayiden sıfır kilometre bir araç satın aldı. Ancak aracı kullanmaya başladığında çok ağır bir koku hissederek firma yetkililerine konuyu aktardı.

Yetkililer, vatandaşın durumu aktarması üzerine, “Zamanla koku kaybolacak” cevabını verirken, kokunun devam etmesi üzerine vatandaş, kansorejen etki göstererek hayatının riske girebileceği düşüncesiyle Tüketici Hakem Heyetine başvuru yaptı.

Picture background

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KARARINI VERDİ

Tüketici Hakem Heyeti, aracın ayıplı olduğuna, bu nedenle yenisi ile değiştirilmesine karar verirken, firma bu kararı yerine getirmeyince mağdur vatandaş aracının yeni araçla değiştirilmesini, aksi takdirde araç bedelinin tarafına verilmesini talep ederek dava açtı.

Yargıya taşınan olayda, mahkeme araçtaki kokunun kansorejen etkisi olup olmadığı hususunda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ndeki laboratuvara müzekkere yazdı.

Picture background

Mahkeme, aracın plastik koku ölçüm incelemesi yapılması sonrası araçla ilgili kesin raporunu hazırlayacağını taraflara iletirken, TUBİTAK, gelen evraka ilişkin araç içinde koku ölçümünün çevre ölçüm ve analizleri yeterlilik belgesi kapsamı dışında bulunması nedeniyle kendileri tarafından yapılamadığını ifade etti.

MAHKEME DAVANIN REDDİNE KARAR VERDİ

Mahkeme, araçta koku bulunduğuna yönelik iddiaların ispatlanamadığı gerekçesiyle ve ayıp malın ihbar süresi içerisinde bulunulmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verdi.

Yerel mahkemenin davayı reddetmesinin ardından mağdur durumda olan vatandaş, dosyayı bir üst mahkeme olan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Başkanlığına taşıdı.

Picture background

Yerel mahkemenin verdiği red kararını inceleyen Daire, mahkemece yargılama sırasında davacının iddiası ile ilgili kesin nitelikte bilirkişi raporu tanzimi sağlanmadan eksik inceleme ile hüküm kurulduğunu ifade etti.

Daire, araçtaki koku iddiası üzerine biri kimya alanında olmak üzere teknik üniversiteden 3 kişilik uzman bilirkişi heyetinden araç üzerinde inceleme de yaptırılarak, rapor tanzimi sağlanmasına karar verdi.

YARGITAY EMSAL KARARINI AÇIKLADI

Yargıtay, eksik inceleme ve yanlış gerekçe ile yazılı şekilde davanın reddine karar verildiğini ifade ederek, dosyayı bozdu. Yargıtay, aracın yenisiyle değiştirilmesine hükmetti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.