Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Piyasada rüzgar tersine döndü

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Piyasada rüzgar tersine döndü

Konut fiyatlarındaki düşüşün ve kira fiyatlarındaki artışın nedenlerini açıkladı.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut fiyatlarındaki düşüşün ve kira fiyatlarındaki artışın nedenlerini açıkladı.

KONUT FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Kredi maliyetlerinin artmasıyla birlikte ipotekli konut satışları düştü. Konut kredileri şu anda yüzde 3'ün üzerinde. İnşaat maliyetleri son bir yılda yüzde 78 oranında artarak konut fiyatlarının reel bazda düşmesine neden oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında da yüzde 50'nin üzerinde bir azalma görüldü. Yüzde 25'lik kira artış sınırlaması, ev sahiplerinin kiraya verme konusundaki isteğini azalttı.

konut-1.jpg

KONUT FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Milliyet Haber’e konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konut fiyatlarının yıl sonuna kadar reel bazda düşmeye devam edeceğini ancak kira fiyatlarının yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceğini öngördü.

KİRA FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Doğu ve Güneydoğu illerinde son bir yılda kira fiyatları büyük artışlar gösterdi. Erzurum'da kiralar yüzde 170, Gümüşhane ve Şanlıurfa gibi diğer illerde ise yüzde 100'ün üzerinde yükseldi. Artan konut talebine karşın, arz yetersizliği kira fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

konut-2.jpg

ŞEHİRLERE GÖRE KİRA FİYATLARI

İstanbul, metrekare fiyatı 230 TL, 100 metrekarelik bir dairenin maliyeti 23 bin TL, İzmir’de metrekare fiyatı 190 TL, 100 metrekarelik bir dairenin maliyeti 19 bin TL ve Ankara’da metrekare fiyatı 170 TL, 100 metrekarelik bir dairenin maliyeti 17 bin TL oldu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.