Eylül’e girmeden ilk zam geldi: Yüzde 20 birden artacak

Eylül’e girmeden ilk zam geldi: Yüzde 20 birden artacak

Zam yağmuru tüm hızıyla devam ediyor. Daha eylül ayına girmeden ilk zam geldi. Fiyatı yüzde 20 zamlanacak.

Geçim sıkıntısı çekenlerin sayısındaki artış, yeni zamlarla ilgili endişeleri de beraberinde getiriyor. Eylül ayına girilirken, hangi ürün veya hizmetlere zam yapılacağı sorusu gündemde. Ağustos ayı sonrasında yapılacak ilk zamların detayları ise netleşmeye başladı.

Özellikle Türkiye'nin konut piyasasında yaşanan son gelişmeler, kiracıların zor bir döneme girdiğini gösteriyor. 1 Temmuz'da kaldırılan yüzde 25'lik kira artış sınırı, başta İstanbul olmak üzere birçok büyük şehirde kira fiyatlarının hızla yükselmesine neden olacak.

Uzmanlar, özellikle Eylül ve Ekim aylarında kira artışlarının yüzde 20'ye kadar çıkabileceğini tahmin ediyor. Bu artışın, İstanbul’daki barınma krizini yıl sonuna kadar daha da derinleştirmesi bekleniyor.

KİRA SINIRININ KALKMASIYLA ARTIŞ BEKLENTİSİ

Artı Gerçek’in haberine göre, Temmuz ayında kira sözleşmelerindeki yüzde 25'lik artış sınırının kaldırılmasıyla, TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenen kira artış oranı yüzde 65’e yükseldi. Bu durum, hem kiracıların hem de ev sahiplerinin beklentilerini değiştirdi ve özellikle İstanbul’da kira fiyatlarında büyük artışlara yol açtı.

EYLÜL VE EKİM AYLARI KRİTİK

Gayrimenkul uzmanları, Eylül ve Ekim aylarında İstanbul’da kira fiyatlarının yüzde 20 oranında artmasını bekliyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, İstanbul’daki kiralık daire sayısının sınırlı olduğunu, üniversite kayıtları ve memur atamalarının etkisiyle piyasada bir hareketlenme yaşanacağını öngördüklerini belirtti. Özelmacıklı, “İstanbul’daki kira artışlarının, enflasyonun altında kalma eğiliminden çıkarak daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

İSTANBUL’DA ORTALAMA KİRA 23 BİN TL

Özelmacıklı, İstanbul’daki ortalama kira fiyatlarının şu anda 23 bin TL civarında olduğunu, ancak yeni yerleşim bölgelerinde bu rakamın 28 bin ila 30 bin TL’ye kadar çıkabileceğini ifade etti. Ayrıca, kiralık konut piyasasında mevsimsel etkilerin özellikle Ekim ve Nisan aylarında daha belirgin olduğunu, bu dönemlerde kiralık konut arzının azaldığını ekledi. Nisan ayından sonra yer değiştirme hareketliliğiyle kiralık piyasasının yeniden canlanmasını beklediklerini söyledi. Özellikle yeni evliliklerin kiralama piyasasında son aylarda hareketliliğe yol açtığını belirten Özelmacıklı, asıl hareketliliğin Eylül ayında yaşanacağını vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.