EYT'lilerle ilgili tüm merak edilen tüm sorular cevaplandı

EYT'lilerle ilgili tüm merak edilen tüm sorular cevaplandı

Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin çalışmalar devam ederken merak edilen tüm cevaplar ortaya çıktı.

EYT'lilerle ilgili tüm merak edilen tüm sorular cevaplandı

Takvim’de yer alan habere göre, kapsam ve çözüm yolları merak konusu oldu. İşte EYT ile ilgili tüm detaylar...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan, prim ve yıl şartlarını tamamlayan ancak yaşı bekleyenleri ilgilendiriyor.

SADECE SSK'LILAR MI YARARLANACAK? KISMİ EMEKLİLİK KOLAYLAŞTIRILIR MI?

Sadece SSK'lılar değil, memurlar ve esnaf da beklenti içerisinde. Her kesim için ayrı çalışma bekleniyor.

Kısmi emeklilikte 3 şarta bakılıyor. İlk sigortalı olunan tarihten bugüne 15 yılın geçmesi, 3600 gün prim olması, kadınların 50, erkeklerin ise 55 yaşına gelmesi. Bu 3 şarttan hangisi en son tamamlanmışsa, ona göre bir emeklilik yaşı belirleniyor. Buna göre de kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşı bulan şartlar ortaya çıkıyor. Burada yaş şartının esnetilmesi gündeme gelebilecek. 3600 günü olan kadınların 50, erkeklerin 55 yaşında emekli olabilmesi bir seçenek olarak duruyor.

YIL FORMÜLÜ SEÇİLİRSE NASIL OLACAK? PRİM FORMÜLÜ SEÇİLİRSE NE OLACAK?

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş erkekler için 25 yıl (7200 gün), kadınlar için ise 20 yıllık (9000 gün) sigortalılık şartının tamamlanması durumunda yaşa bakılmadan emeklilik imkanı gelmesi söz konusu olabilecek. Kadınlar için 20 yıllık süre 8 Eylül 2019'da tamamlandı. 1996 ve öncesinde sigortalı olan erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi doldu. 1997'de sigortalı olanlar için ise bu yıl dolacak. Son tarihte sigortalı olan birisi için yıl şartı 8 Eylül 2024'te tamamlanacak.

Emeklilik için prim gün şartlarını tamamlayanlara emeklilik yolu açılabilecek. Bu durumda 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlardan prim günlerini tamamlayan herkes emekli olabilecek. Hem yıl hem prim şartının birden sağlanmasına da bakılabilecek.

YAŞ ŞARTI DÜŞÜRÜLEBİLİR Mİ? BORÇLANMA İMKANI SAĞLANIR MI?

Prim gün sayısını doldurup yaşı bekleyenler için bekleme süresini 2-3 yıl düşürmek gibi formüller de seçenekler arasında. Bir yaş sınırı konulması da söz konusu olabilir.

Primi eksik olanlar için alternatifli borçlanma formülleri de gündemde. 4 Ekim 2000 öncesinde oda ve vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı olmayan esnaf geriye dönük borçlanma talep ediyor. Ayrıca 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlardan askerlik borçlanmasıyla işe girişi bu tarihten önceye çekenler, kendilerinin de EYT kapsamına alınmasını istiyor.

DÜZENLEME NE ZAMAN MECLİS'E GELECEK?

3600 ek göstergenin Mayıs'ta Meclis'e sevk edilmesinin ardından sıra sözleşmeliler ve EYT'liler ile ilgili düzenlemelere gelecek. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, geçen hafta TAKVİM'e, EYT'liler ile ilgili çalışmaların bu yıl bitirileceği yönünde açıklama yaptı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.