Fındık yevmiye ücretleri belli oldu! 'Bu kadar da olmaz' dedirtti

Fındık yevmiye ücretleri belli oldu! 'Bu kadar da olmaz' dedirtti

Fındık toplama mevsimi başladığında işçilerin ücretlerindeki belirsizlikler devam ederken, işçiler için açıklanan yevmiyeler yüz güldürmedi.

Giresun'da bu konuda önemli bir adım atıldı. Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Valilik tarafından belirlenen 666 liralık günlük yevmiyenin yetersiz olduğunu belirterek, bu ücretin 800 lira olması gerektiğini ifade etti.

1d95c0e122.jpg

YENİDEN BELİRLENDİ

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu'nun düzenlediği toplantıda, fındık hasadında çalışacak işçilerin günlük yevmiyeleri ve diğer çalışma koşulları belirlendi. Bulancak Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman'ın yaptığı açıklamaya göre; yatılı işçiler için, yemekleri bahçe sahibi tarafından sağlandığında günlük yevmiye 800 TL, işçiler kendi yemeklerini sağladığında ise 900 TL olarak belirlendi. Yatılı olmayan yerel işçiler için günlük yevmiye 1,100 TL olarak belirlenirken, fındıkların taşınması işinde çalışacak çuvalcılara yemek bahçe sahibinden sağlanırsa 1,100 TL, işçiler tarafından sağlanırsa 1,200 TL ödenecek. Katırcılar günlük 2,000 TL, patoz saat ücreti ise 3,500 TL olarak ayarlandı. Bu ücretlerin, işçilerin ve bahçe sahiplerinin ihtiyaçlarını dikkate alarak belirlendiği vurgulandı.

fgh.webp

VALİLİĞİN BELİRLEDİĞİ FİYAT YETERLİ GÖRÜLMEDİ

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Giresun Valiliği tarafından açıklanan günlük 666 lira olan işçi yevmiyesinin yetersiz olduğunu belirterek, güncellenmiş fiyatlar hakkında açıklamalarda bulundu. Yaman, "Valilik tarafından belirlenen fiyat, asgari ücret taban alınarak hesaplanmıştır. Biz bütün İlçe Ziraat Odaları olarak toplandık ve kendi aramızda diğer illerinde belirlemiş olduğu fiyatlar gibi biz de bir fiyat belirledik. Bu açıklamayı geç yapmamızın sebeplerinden bir tanesi fındık fiyatının geçtiğimiz günlerde açıklaması. Fındık fiyatının açıklamasından sonra biz bu açıklamayı yapma gereği duyduk. Sadece fiyat oluşmasını beklemiştik," dedi. Bu açıklamalar, fındık hasadı süresince işçi ücretlerinin belirlenmesinde yerel koşullar ve piyasa dinamiklerinin belirleyici olduğunu da ortaya koydu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.